Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kraftiga besparingar klubbade för skolorna

Kvintettens förslag på nedskärningar på Lunds för- och grundskola gick igenom när Sverigedemokraterna lade ner sina röster.

Fanny Johanssons S-förslag ställdes mot Lundakvintettens förslag, som Mia Honeth L representerade. Lundakvintettens besparingar gick igenom för barn- och skolnämnden.Bild: Ingemar D Kristiansen
I styrande Lundakvintettens budgetförslag skulle allra mest pengar sparas in på grundskolan och förskolan. Besparingskraven på barn- och skolnämnden var i kvintettens budgetförslag 114 miljoner kronor, pengar motsvarande cirka 200 lärartjänster, enligt en uträkning som Sydsvenskan gjort.
– Var ska pengarna tas ifrån? Vilka skolor, vilka tjänster? frågade Fanny Johansson (S), andre vice ordförande i nämnden, de styrande politikerna.
Socialdemokraternas budgetförslag innebär också besparingar, men ger 88 miljoner kronor mer än vad kvintetten föreslagit.
– Vi kan inte presentera en lista här och nu, på samma sätt som du inte kan presentera en sådan. Det får vi göra i internbudgeten, konstaterade Louise Rehn Winsborg (M).
Frukt, lokaler och digitalisering var dock några möjliga besparingsområden som nämndes. Och satsningar var politikerna inte sena att presentera:
– Vi ska värna den pedagogiska personalen, behålla lönesatsningen, satsa på arbetsmiljön och införa skolassistenter, förklarade barn- och skolnämndens ordförande Mia Honeth (L).
Fanny Johansson kontrade med Socialdemokraternas löften:
– Utöver våra generella förstärkningar tillför vi resurser för att utveckla byggleken S:t Hans- gården, den enda som finns kvar i kommunen, med 250 000 kronor, och förstärka förskolan Röda stugan som har öppet dygnet runt med 600 000 kronor.
Pontus Kjellström (V) lyfte fram vad skolorna i Lund sparar redan idag, och tog Killebäckskolan som exempel. I en artikel i Sydsvenskan redogjorde rektorn för skolans besparingar, i samband med femteklassarnas strejk för att deras elevassistent behövde sluta. Förutom assistenterna har skolan behövt dra in på lärartjänster.
– Hur ser det då ut på andra skolor? frågade Pontus Kjellström.
Jesper Sahlén (V), Karin Svensson Smith (MP) och Annika Nilsson (Fi) ansatte FNL om vallöftet om mindre barngrupper.
– Hur blir det mindre barngrupper i förskolan när man skär ner en halv miljard på tre år? Det låter som falsk matematik, konstaterade Jesper Sahlén.
– Lärare kommer till ställen där man får arbeta med barnen i lugn och ro. Lärare kommer inte till kommuner som Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund varnar för, sa Annika Nilsson (Fi).
Vid slutomröstningen ställdes kvintettens förslag mot Socialdemokraternas. Eftersom SD valde att lägga ner sina röster fick kvintetten gehör för sina besparingar med röstsiffrorna 32 mot 27.
Gå till toppen