Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

L- politiker nekas ansvarsfrihet för sopaffär i Staffanstorp

L-politikern Björn Magnusson nekas ansvarsfrihet efter att utan befogenhet ha godkänt en upphandling på 140 miljoner kronor. Själv menar han att beslutet har politiska motiv.

”Det här liknar Davids kamp mot Goliat”, sa Björn Magnusson (L), som inledde debatten i fullmäktige med ett långt försvarstal.Bild: Privat
Beslutet fattades på onsdagen i kommunfullmäktige, efter en lång debatt. Det röstades igenom med 31 ja-röster mot 4 nej-röster och 3 som avstod.
– Det här liknar Davids kamp mot Goliat, hela utredningsmaskinen finns mobiliserad på Christian Sonessons planhalva, sa Björn Magnusson, som inledde debatten i fullmäktige med ett långt försvarstal.
Läs också Politiker kan polisanmälas för dyr sopaffär
Fakta

Detta har hänt

Förra året godkände Björn Magnusson (L), som då var tekniska nämndens ordförande, två upphandlingar av renhållningstjänster, till ett värde på 140 miljoner kronor.

Tidigare i våras reagerade sedan politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott: kostnaderna såg ut att bli högre än väntat för renhållningsverksamheten, och avtalen som skrivits om upphandlingarna verkade vara orsaken.

I en utredning som sedan gjordes menade kommunens tjänstemän att Björn Magnusson överskridit sina befogenheter. Detta eftersom upphandlingen borde ha stoppats när kostnaden blev högre än vad det fanns täckning för i budgeten. Eller så borde L-politikern ha lämnat över beslutet till kommunfullmäktige.

Kommunens egen revision har samma syn och har samtidigt rekommenderat att Björn Magnusson ska polisanmälas, samt att renhållningsavtalet ska hävas.

Han menade att den utredning som gjorts av kommunen har haft politiska motiv, och ifrågasatte varför det bara var han som fick bära ansvaret för upphandlingarna, och inte hela tekniska nämnden.
– Men då skulle ju även Moderater riskera att prickas, sa Björn Magnusson.
Läs också Politiskt beslut om upphandling kan strida mot kommunens regler
Han menade också att det är naturligt att den nya renhållningstjänsten blir dyrare.
– Kostnaderna för ett avancerat system överstiger givetvis ett system där man inte sorterar.
– Detta handlar till syvende och sist om att M inte vill ha sopsortering, menade han.
Kommunstyrelsens ordförande Christian Sonesson (M) slog ifrån sig kritiken:
– Detta handlar inte om huruvida vi ska sopsortera eller inte.
Att saken skulle ha politiska motiv avfärdade han.
– Det skulle aldrig falla mig in att göra en sakpolitisk fråga av detta, det handlar om en ansvarsfråga.
– Effekten för kommuninvånarna och kommunens egna verksamheter har inte beaktats och effekterna kan bli mycket kännbara.
Före omröstningen vädjade Björn Magnusson till den politiska församlingen att inte låta sig påverkas av "partipiskan", utan att rösta utifrån den individuella övertygelsen.
Flera partier ville att beslutet skulle skjutas upp, för att saken skulle utredas mer. Men den politiska majoriteten fick ändå sin vilja igenom.
Förutom den moraliska markeringen innebär beslutet att Staffanstorps kommun har möjlighet att stämma Björn Magnusson i domstol och kräva skadestånd. Nu ska kommunen utreda om man ska göra just detta.
Björn Magnusson har meddelat att han kommer att överklaga onsdagens beslut.
Gå till toppen