Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Malmöbor med civilkurage hyllades av polisen

Varje år uppmärksammar polisen i Malmö medborgare som uppvisat civilkurage. Kenza Sifoun och Sture Riis bjöds in till Rättscentrum i början på juni för att tackas av polismästaren och berätta om sina modiga ingripanden under två händelser förra året.

Kenza Sifoun och Sture Riis tackades av polismästare Stefan Sintéus den 5 juni.Bild: Polisen
En äldre kvinna rånades på sin handväska av två yngre män. Kenza Sifoun bevittnade det hela och cyklade ikapp männen.
– Jag var inte rädd, det var en före detta elev till mig, så det gjorde det ännu mindre dramatiskt. Jag ropade att han skulle ge tillbaka väskan, men det skulle han inte göra för att det var på skämt. Då sa jag ”du ger mig väskan nu eller så får polisen komma och dra dig i örat”.
När hon lämnat tillbaka väskan till kvinnan larmade hon polisen och var sedan behjälplig att peka ut männen.
– Jag jobbar på en skola så det är väldigt naturligt för mig att ingripa. Man vänder inte ryggen till oavsett var eller när, om en människa behöver hjälp får man ställa upp.
Kenza Sifoun har för vana att anteckna och kontakta polisen om hon ser något misstänkt. Hon känner sig smickrad av att nu bli hyllad för sitt civilkurage.
– Men det kändes ändå löjligt. Vid en knivhuggning för ett par år sedan så tog jag regnummer på en bil och polisen lyckades gripa en person på grund av det, det kände jag var häftigare. ”Du får se det som ett summerat tack” sa polisen nu.
Hon tycker det är bra att polisen, som gör det värsta jobbet, finns och orkar, men de hade behövt mer hjälp av vanliga människor.
– Det är för dåligt med civilkurage nu för tiden, alla har ett lika stort ansvar. Mycket hade nog kunnat förhindras i tid om folk hade brytt sig. Jag tror att folk är rädda många gånger också.
Den andra händelsen som polisen valde att uppmärksamma inträffade när Sture Riis, då 17 år, jobbade på i en kiosk i fjol. En kvinna kom in och slog larm om att hennes väninna hade fått hjärtstopp. Sture Riis sprang direkt med kioskens hjärtstartare till husbilen och påbörjade hjärt- och lungräddning. Även en till person hjälpte till och 112 larmades. Sture Riis fortsatte med HLR tills inget mer fanns att göra, och kvinnan avled på platsen.
– I dagens samhälle är civilkurage och privatpersoner som ingriper när det behövs något som inte kan tas för givet. De medborgare som vågar visa ett civilkurage som i exemplen ovan, ska veta vilket fantastiskt jobb och ingripande de gjort. Det är därför som jag vill uppmärksamma Kenza och Sture för deras rådighet, säger Malmös polismästare Stefan Sintéus i polisens nyhet om händelsen.
Fakta

Om rådigt ingripande

Varje år uppmärksammas medborgare som ingripit i en svår situation, det kan till exempel handla om att rädda liv, förhindra ett brott eller aktivt medverka till att en misstänkt gärningsman grips. Personerna bjuds in och blir tackade av polismästaren för deras insats och deras bidrag till ökad trygghet i Malmö.

Källa: polisens hemsida.

Gå till toppen