Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mannen som sköts på Centralen häktad

Mannen som sköts av polisen på Centralen i måndags häktas för grovt olaga hot. Han hävdade att han hade en bomb i väskan, sköts av polisen och incidenten stoppade tågen till och från Malmö central under flera timmar.

Under häktningsförhandlingen haltar den anhållne 44-åringen in i salen. Han är klädd i sjukvårdens grå kläder. I rättssalen har han en tolk på sin vänstra sida och sin advokat Soroush Shahram på sin högra.
– [Mannen] förnekar brott och bestrider häktningen, säger 44-åringens advokat Soroush Shahram, när åklagaren läser upp sin häktningsframställan.
Därefter stängs dörrarna till tingssalen för allmänheten och förhandlingen fortsätter. Mannen berättar varför han var på centralen för rätten, men det hålls innanför de stängda dörrarna.
När förhandlingen blir offentlig igen är beslutet klart:
– [Mannen] är på sannolika skäl misstänkt för grovt olaga hot på Malmö Centralstation, säger rådmannen Martin Sunnqvist.
Tingsrätten begär också ett paragraf 7 intyg om 44-åringens psykiska hälsa. Dessutom begär rätten in belastningsutdrag från två andra länder.
Mannen greps 19 minuter över 10 den 10 juni. Det var nio minuter efter att flera resenärer slagit larm om att mannen uppträdde hotfullt.
Bland annat skrek han att han hade en bomb i sin sportbag som han kastade i marken, berättade ett vittne för Sydsvenskan. När polisen kom fram fortsatte mannen att hota polismännen.
Polisen beordrade mannen att lägga sig ner, berättade vittnen för Sydsvenskan, när han inte gjorde det sköt polisen honom med flera skott och fick träff i benen.
Efteråt visade det sig att det inte fanns några sprängmedel i väskan och att mannen inte hade några vapen. Alla terrormisstankar är avskrivna mot mannen.
– Jag har tittat på övervakningsbilderna. Hans agerande verkar väldigt förvirrat. Han hade inget sprängmedel, inget vapen. Han hade ingenting, sa chefsåklagare Pär Andersson till Sydsvenskan tidigare i veckan.
Läs också Chefsåklagaren: ”Hans agerande verkar väldigt förvirrat”
Och han menade att mannen kan ha agerat som han gjorde för att han ville bli skjuten av polis. Detta förnekar hans advokat Soroush Shahram:
– Det är en felaktig spekulation. Den ger ingen rättvisande bild av verkligheten, säger han.
Hur mår han?
– Jag är förvånad, han har blivit skjuten men han har blivit utsläppt från sjukhuset och har varit i arresten fram till nu. På så sätt mår han bra, säger Soroush Shahram.
Den häktade mannen är medborgare i Italien och har både bostad och arbete i Malmö sedan en period.
Mannen anhölls klockan 17 samma dag och nu tre dagar senare fattar tingsrätten beslut om häktning. Brottet är: Grovt olaga hot mot allmänheten och polisen. Mannen häktas för att han inte ska fly landet.
Enligt advokaten samarbetar han nu med polisen i utredningen om vad som egentligen inträffade på Malmö central.
Händelsen fick en stor effekt för tågtrafiken genom Skåne. Centralen spärrades av och alla tåg stoppades fram till klockan 15. Dessutom utökade polisen sin närvaro på flera offentliga platser runt om i Skåne.
Läs också Händelsen i korthet: Polisinsatsen på Malmö C
Läs också TV: Här grips den skjutne mannen på Malmö C
Gå till toppen