Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "Naivt att tro att endast politiker och offentliga bolag ska säkerställa regionens framtida elförsörjning"

Vi vill uppmana det skånska näringslivet att omgående överväga vilka möjligheter det finns att stödja ett ökat byggande och en ökad produktion av olika former av förnybar energi i regionen. Det skriver Bo Bengtsson och Erik Martinson.

Det unika med solcellsparken i Sjöbo är inte att den efterhand kommer att kunna byggas ut ytterligare, utan att det alltigenom är privata aktörer som står bakom en solcellssatsning i denna storlek. Det skriver Bo Bengtsson och Erik Martinson.Bild: Bengt Arvidson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Idag invigs Sveriges största solcellspark utanför Sjöbo. Syftet med anläggningen är att vara en del i arbetet med att säkerställa en bred tillgång till hållbar energi i Skåne. Solcellsparken är ett samarbete mellan Sparbanken Skåne, Svea Solar, lokala entreprenörer och investerare.
Redan idag är behovet av energi i Skåne stort – och de kommande åren väntas behovet öka ytterligare i takt med den snabba tekniska utvecklingen i samhället. Parallellt är det ett måste att driva på omställningen från dagens fossila energikällor till förnybara källor.
Skåne är en tillväxtregion med en befolkning som växer snabbare än landet i stort. Men samtidigt som vi blivit fler och näringslivet expanderat har utbudet av el inte hängt med. Barsebäcksverket är idag bara ett betongskal vid Öresund och Ringhals tio mil ovanför länsgränsen börjar avvecklas senare i år.
Redan nu finns prognoser som pekar på att det inom en snar framtid kommer att vara brist på el och energi i Skåne, precis som i övriga Sverige.
Kapaciteten i det rikstäckande stamnätet räcker inte för att föra över el till nätet i Skåne. Problemet är känt och accelererar till följd av en ökad elektrifiering av samhället.
Givetvis är det ett ansvar för invånare och näringsliv att hushålla med el och andra resurser, men för att inte tillväxten ska stanna av gäller det att bygga ut näten och även producera el närmare konsumenterna.
Olika initiativ har tagits för att försöka hitta lösningar för energiproduktion i södra Sverige, men senaste tiden har vi sett företag signalera avvaktan med nyinvesteringar just på grund av osäkerhet kring tillgången på el.
Skåne har utmärkta förutsättningar för utvinning av solenergi och vi bedömer att solcellsparken utanför Sjöbo är såväl en långsiktigt hållbar miljösatsning som en satsning som görs på rent affärsmässiga grunder.
Regionen har gott om soltimmar. Själva marken är också tillräckligt formbar för att fungera för bygge av panelanläggningar. Visst är jorden bördig på många håll i Skåne, men det finns också magra sandjordar som mest används som betesmark, när de alls används. I många fall går detta att kombinera med solcellsanläggningar.
Anläggningen utanför Sjöbo är landets största i sitt slag. Det unika med parken är inte att den efterhand kommer att kunna byggas ut ytterligare, utan att det alltigenom är privata aktörer som står bakom en solcellssatsning i denna storlek.
Såväl konstruktören som investerarna och Sparbanken Skåne ser projektet som ett sätt att bidra till en bättre miljö men alla räknar med ekonomisk avkastning. Inte bara direkt, utan även indirekt genom regionens fortsatta utveckling.
Det är naivt att tro att endast politiker och offentliga bolag ska kunna ansvara för en hållbar miljö och säkerställa regionens framtida elförsörjning. Näringslivet behöver också agera – och det nu.
Gemensamt för oss alla är att investeringar i hållbarhet kan kosta lite idag, men vinsten i framtiden kommer att vara stor. Genom vår satsning på solcellsanläggningen i Sjöbo hoppas vi kunna bidra till ökad tillgång till förnybar energi som kommer att gynna tillväxten och utvecklingen i Skåne.
Dock vill vi uppmana det skånska näringslivet att omgående överväga vilka möjligheter det finns att stödja ett ökat byggande och en ökad produktion av olika former av förnybar energi i regionen.
Vi vill också uppmana ansvariga politiker i Skåne att gemensamt verka för att göra det möjligt att i riksdagen få till breda och långsiktiga uppgörelser och beslut då det gäller landets framtida energiförsörjning.
Om vi ska kunna ha fortsatt tillväxt och utveckling i Skåne är det hög tid att näringsliv, kommuner och region ökar samverkan för att säkerställa en hållbar elförsörjning.
I och med solcellsparken i Sjöbo tar vi ett nytt steg för att trygga den breda tillgången på el i vår region, och nu hoppas vi att det finns en rad andra aktörer inom det skånska näringslivet som tillsammans med oss vill fortsätta att driva på utvecklingen av förnybar energi i södra Sverige.

Bo Bengtsson

Erik Martinson

Bo Bengtsson är vd för Sparbanken Skåne
Erik Martinson är vd för Svea Solar
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen