Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: "S fortsätter att driva Lunds ekonomi mot den stupstock där vår låneskuld på allvar äventyrar kommunens möjligheter."

Granskningar visar att Lunds kostnadsnivåer på en rad områden är högre än jämförbara kommuner utan att denna högre kostnad kan förklaras med högre kvalitet. Det skriver fem företrädare för Lundakvintetten.

Spårvagnsspår spår Allhelgonakyrkan Sankt LaurentiigatanBild: Ingemar D Kristiansen
Under Aktuella frågor den 31 maj kommenterar de socialdemokratiska kommunalråden i Lund, Anders Almgren och Fanny Johansson, den budget den styrande Lundakvintetten (Liberalerna, Moderaterna, Förnya Lund, Centerpartiet och Kristdemokraterna) lagt för att skapa hållbarhet i Lunds ekonomi efter åratal av socialdemokratiskt styre där skuldsättningen ökat närmast lavinartat.
Vi förstår att Anders Almgren och Fanny Johansson pratar så pass lite om sitt eget budgetförslag utan istället mest ägnar sig åt att försöka lansera bilden av att nedskärningar är att vänta med Lundakvintettens budget. Detta därför att det egna förslaget fortsätter att driva Lunds ekonomi mot den stupstock där vår låneskuld på allvar äventyrar kommunens möjligheter att erbjuda en bra välfärd inte bara idag utan även i framtiden, för våra barn och barnbarn.
Lund är på många sätt en välmående kommun med goda framtidsutsikter. Våra partier gör tillsammans allt vi kan för att ta tillvara på dessa möjligheter. Den demografiska utvecklingen med en ökad andel äldre, stor nybyggnation och det samtidigt stora behovet av tusentals nya utbildningsplatser kommande år gör att vi står inför enorma investeringsbehov.
För att klara av denna utbyggnad lånar Lunds kommun idag hundratals miljoner kronor varje år. Kommunkoncernens belåning har nu nått den nivån att det har krävts ett styrelsebeslut i Kommuninvest, som står för utlåningen, för fortsatta lån.
Samtidigt ser räntorna för redan tagna lån ut att vara på väg att höjas. Vi kan inte obekymrat fortsätta på denna väg och låta efterkommande generationer betala vår springnota. En allt större del av vår budget kommer i framtiden att gå åt till att betala av på redan tagna lån. Det är märkligt att inte Socialdemokraterna också inser detta.
Just för att undvika en sådan situation har Lunds kommunfullmäktige sedan tidigare antagit finansiella mål som ska styra kommunens arbete. Intäkterna ska överstiga utgifterna i varje årsbudget med två procent för att hålla nere lånebehovet och den totala låneskulden får maximalt uppgå till 60 procent av intäkterna. Detta beslut fattades i bred enighet efter uppmaning från bred ekonomisk expertis. Det ska ses som en garant för en ansvarsfull ekonomisk politik.
Trots detta har beslutet inte följts. Lund har under lång tid inte budgeterat för ett tillräckligt ekonomiskt överskott. I december gick Socialdemokraterna ihop med Sverigedemokraterna och övriga oppositionspartier och röstade igenom fördyrande förslag som innebär att det budgeterade överskottet för år 2019 uppgår till ynka 28 000 kronor.
På en budget på över 7 miljarder kronor. Så kan det inte gå till. Lund kan bättre. Även på oppositionen vilar ett stort ansvar att säkra Lunds ekonomiska hållbarhet.
Lundakvintetten har därför föreslagit en budget för år 2020 som innebär just två procents överskott samtidigt som vi värnar kommunens kärnverksamhet och aktivt arbetar efter nya arbetsmetoder och en mer effektiv resursanvändning för att nå målet.
Vi tar det ansvar vi fick av Lundaborna vid förra höstens val på största allvar. Att Socialdemokraterna bedriver överbudspolitik utan hänsyn till framtida välfärdsbehov är lika allvarligt.
Granskningar visar dessutom att Lunds kostnadsnivåer på en rad områden är högre än i jämförbara kommuner utan att denna högre kostnad kan förklaras med högre kvalitet. Det gör att varje ansvarsfull politiker måste ställa sig frågan hur vi kan få mer valuta för Lundabornas skattepengar och mer välfärd för varje skattekrona. Kommuninvånarna ska kunna få hög kvalitet till rätt pris.
Idag och i morgon beslutar kommunfullmäktige om budgeten för år 2020. Även då finns en risk att Socialdemokraterna tillsammans med Sverigedemokraterna och de andra oppositionspartierna bryter ut och driver igenom förslag som återigen raserar de antagna finansiella mål som är tänkta att skydda långsiktigheten i vår ekonomi.
Som företrädare för Lundakvintetten kan vi försäkra att vi tar ansvar för Lunds hållbarhet – ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Diskussionen de kommande dagarna kommer att visa om även Socialdemokraterna tar det ansvaret eller om man som oppositionsparti endast är ute efter att vinna kortsiktiga opinionsvinster.

Philip Sandberg

Fredrik Ljunghill

Börje Hed

Inga Kerstin Eriksson

Hedvig Åkesson

Philip Sandberg, Liberalerna, är kommunstyrelsens ordförande.
Fredrik Ljunghill, Moderaterna, är kommunstyrelsens vice ordförande.
Börje Hed, Förnya Lund, är kommunalråd.
Inga Kerstin Eriksson, Centerpartiet, är kommunalråd.
Hedvig Åkesson, Kristdemokraterna, är partiföreträdare.
Läs också ”Med stora nedskärningar bygger man inte ett ännu bättre och mer jämlikt Lund.”
Läs också Debattera på Aktuella frågor – så här gör du
Gå till toppen