Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skatten i Lund höjs inte

Skatten i Lunds kommun ska inte höjas nästa år. Det har kommunfullmäktige beslutat. Men redan på fredagen kan beslutet rivas upp.

Skatten i Lunds kommun blir även nästa år 21,24 kronor per intjänad hundralapp – om inte politikerna ändrar sig på fredagen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Kommunfullmäktiges budgetsammanträde inleddes direkt med bråk om formalia – formalia som emellertid kan ha stor praktisk betydelse.
Socialdemokraternas kommunalråd Anders Almgren ville att det som kallas finansiering, alltså bland annat skattesats och vinstuttag från LKF, skulle beslutas allra sist, istället för – som planerat – bland det första.
Almgren argumenterade att man först måste veta hur stora utgifter man har, innan man beslutar om finansieringen.
Den styrande Lundakvintetten tycker istället att man först ska veta hur mycket intäkter man har, innan man beslutar om alla utgifterna.
Mötet fick avbrytas för diskussion mellan gruppledarna. Till sist enades man om att man kan besluta om finansieringen både först – och sist.
Om kommunbudgeten, när hela budgeten (inklusive skatten) har klubbats, visar ett underskott måste man antingen höja intäkterna (i praktiken skatten) eller stryka några av utgifterna.
Alltså blev det skattediskussion några timmar senare.
S och MP ville höja skatten med 25 öre per intjänad hundralapp, V med 30 öre och Fi med 36 öre.
– En skattehöjning är inte ett självändamål, men vi ser det som en nödvändighet för att möta ett budgetförslag som urholkar välfärden, sa Annika Nilsson (Fi).
– Det är bättre att höja kommunalskatten än att skära ner på det historiskt stora sätt som Lunds borgerlighet vill göra, sa Jesper Sahlén (V).
Kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L) i fullmäktiges talarstol.Bild: Ingemar D Kristiansen
Men både Lundakvintetten och SD ville hålla skatten oförändrad.
– Vi har redan idag en av Skånes högsta skattesatser, sa Philip Sandberg (L).
– De föreslagna skattehöjningarna gräver djupa hål i Lundabornas plånböcker, sa Rasmus Törnblom (M).
Vid omröstningen blev således beslutet att skattesatsen även år 2020 ska vara 21,24 kronor per intjänad hundralapp.
Beslutet kan dock alltså rivas upp på fredagen, även om det inte är särskilt troligt.
Gå till toppen