Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Lokal debatt: Skillnaden mellan förslagen är 155 lärartjänster

Vi socialdemokrater står upp för våra vallöften om att skapa bättre arbetsmiljö för våra lärare, att minska barngrupperna i förskolan och att fortsätta anställa mer personal i skolan, skriver Anders Almgren och Fanny Johansson (S).Bild: Pontus Lundahl/TT
Företrädare för fackliga organisationer inom skolan kritiserar med rätta det borgerliga styrets svikna vallöften och nedskärningar inom skolan och förskolan. Det förslag som de av Liberalerna ledda styret beslutat sig för skulle onekligen rasera mycket av kvaliteten i den verksamhet som dagligen möter kommunens barn och elever.
Men i samma artikel antyder de fackliga företrädarna att även det socialdemokratiska budgetförslaget skulle kunna riskera kvaliteten inom skolan. Men så är inte fallet. Tvärtom är skillnaderna mycket tydliga. Vi socialdemokrater står upp för våra vallöften om att skapa bättre arbetsmiljö för våra lärare, att minska barngrupperna i förskolan och att fortsätta anställa mer personal i skolan.
Skillnaden mellan de två budgetförslagen är nära 90 miljoner kronor för 2020. Det motsvarar närmast svindlande 155 lärartjänster. 2022 har skillnaden vuxit till 280 lärartjänster. Det motsvarar alla lärare vid sex stora grundskolor.
Det borgerliga budgetförslaget innebär att det ökande elevantalet ska mötas med färre lärare. Att barngrupperna i förskolan kommer att bli större, inte mindre. Detta trots att Liberalerna lovade en bättre skola och Förnyalund i valrörelsen lovade Lundaborna att barngrupperna skulle minska. Dessutom så har de gjort upp med Miljöpartiet för att genomföra nedskärningar i utbildningsnämnden.
Det är därför vi i vårt budgetförslag tar bort de borgerliga nedskärningarna som beslutades i december. Vi kompenserar de båda nämnderna för det ökande antalet elever och för de ökande kostnaderna för priser och löner. Utöver det fullföljer vi de kvalitetssatsningar som vi lovade i valrörelsen för att göra de resursförstärkningar som både lärare, personal och andra har efterfrågat. Dessutom rymmer våra ekonomiska prioriteringar att vi samtidigt investera i bland annat ett badhus i Dalby. För vi är övertygade om att det går att göra både och. Det är så vi bygger en ännu bättre och mer jämlik kommun.

Anders Almgren (S)

2:e vice ordförande i kommunstyrelsen

Fanny Johansson (S)

2:e vice ordförande i barn- och skolnämnden
Gå till toppen