Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Sydsvenskans reporter Emma Leijnse en av årets sommarpratare

Idag presenterades årets sommarpratare i P1 – en av dem är Sydsvenskans Emma Leijnse.
Som en av landets främsta journalister inom sitt bevakningsområde är valet av ämne en självklarhet: ”Jag vill försöka förklara vilka oerhört stora konsekvenser det får när vi låter barn misslyckas i skolan”.

Emma Leijnse sommarpratar i P1.Bild: Moa Dahlin
När Emma Lejinse fick frågan att delta i P1:s klassiska sommarprogram trodde hon knappt det var sant.
– Jag blev väldigt överraskad. Det är sånt man fantiserar om, men en fråga jag aldrig trott jag skulle få.
Emma Leijnse började som sommarvikarie på Sydsvenskan 1995 och blev fast anställd 2000. Hennes huvudsakliga bevakningsområde är skolan. Förutom nyheter, reportage och granskningar har hon även skrivit två böcker i ämnet. Den första, "Godkänd?" gavs ut 2012 och den senaste “Fördel kvinna - den tysta utbildningsrevolutionen” utkom i april 2017. Och det är hennes senaste bok som kommer att ligga till grund för årets sommarprat.
– Det är jätteroligt att få prata, men jag är inte intressant. Det är ämnet i sig som är intressant och viktigt att lyfta fram.
Boken "Fördel kvinna – den tysta utbildningsrevolutionen" fick stort genomslag i debatten om en mansroll i ett förändrat samhälle. Ett samhälle där det är kvinnorna som utbildar sig och tar för sig medan männen i allt större utsträckning stannar i samma begränsade roller. En oroande utveckling som kommer att slå tillbaka på hela samhället enligt Emma Leijnse.
– Ju mer jag skriver om skolan ju mer av en utbildningsfundamentalist blir jag. Det är oerhört viktigt att vi får till en bättre skolgång för alla. Vi vet detta och ändå låter vi var tredje kille i utsatta områden gå ut grundskolan utan gymnasiebehörighet.
Vad händer då när kvinnorna kör om männen i klassrummet?
– Vår finansminister Magdalena Andersson uttryckte en gång att detta är det största hotet mot vår välfärdsstat. Att så många inte klarar skolan. Det är något som kommer att slå tillbaka mot oss alla. Men det handlar inte bara om kön utan också om etnicitet och klass.
Enligt Emma Leijnse går mycket tillbaka till att människor inte lyckas i skolan. Exempelvis utanförskap, extremism och våld.
– Vi borde vara mer förbannade än vad vi är över att så många inte klarar skolan. Det borde ligga mycket högre på agendan. En av anledningarna till att de ser ut så här är att skillnaden mellan skolorna i Sverige blir allt större och det är en onödig utveckling. Få andra länder har det så.
Hennes program kommer att sändas den 15 augusti, precis innan skolstarten. Att prata i 45 minuter om den svenska skolans utmaningar är inget problem. Då blir låtlistan kanske värre.
– Folk som känner mig är inte oroliga för att jag ska kunna prata i 45 minuter men med musiken är det en annan sak. Men jag har ett par artister som jag brinner lite extra för som Emmylou Harris och Dusty Springfield. Världens bästa låt alla kategorier är ju Springfields”Son of a Preacher Man”
Gå till toppen