Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Almodóvar hedras för livsgärning i Venedig

Regissören Pedro Almodóvar får Guldlejonet för sin livsgärning vid Venedigs filmfestival i augusti. Arkivbild.Bild: Arthur Mola/AP/TT
Pedro Almodóvar belönas med Guldlejonet för sin livsgärning inom filmen vid filmfestivalen i Venedig senare i sommar, skriver Deadline.
”Almodóvar är inte bara Spaniens största och mest inflytelsefulla regissör sedan Buñuel, han är även den filmskapare som har gett oss det mest mångfacetterade, kontroversiella och provokativa porträttet av Spanien efter Franco”, säger festivalens ordförande Alberto Barbera.
Pedro Almodóvar, 69, långfilmsdebuterade 1980 med det stora internationella genombrottet kom med filmen ”Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott” 1988. Han har belönats med två Oscars under sin karriär. Almodóvar tävlade nyligen i Cannes med sin senaste film ”Smärta och ära” med Penélope Cruz och Antonio Banderas i huvudrollerna.
Sedan tidigare är det känt att även skådespelaren Julie Andrews får ett hedersguldlejon för sin livsgärning inom filmkonsten vid filmfestivalen i Venedig, som äger rum den 28 augusti till den 7 september.
Gå till toppen