Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åtalad katalan får inte sitta i EU-parlamentet

Spaniens högsta domstol hindrar Kataloniens förre vicepresident Oriol Junqueras att inta sin plats i EU-parlamentet.

Den åtalade Oriol Junqueras, partiledare för det katalanska separatistpartiet ERC, hindras nu från att sitta i EU-parlamentet. Arkivbild.Bild: Bernat Armangue/AP/TT
Junqueras är en av de katalanska ledare som frihetsberövades efter det misslyckade försöket att göra Katalonien självständigt hösten 2017. Rättegången mot dem avslutades i onsdags. Domen kommer i höst.
Junqueras valdes in i EU-valet den 26 maj som toppkandidat för den regionala partigruppen EFA (Europeiska fria alliansen). Men Högsta domstolen (HD) beslutar nu att han inte får lämna fängelset på måndag för att avlägga den trohetsed till konstitutionen som spanska politiker måste avlägga för att få sitta i EU-parlamentet.
HD befarar att den pågående rättsprocessen skulle försättas ”I oåterkallelig fara” om myndigheterna skulle släppa iväg Junqueras till Bryssel.
Han är åtalad för uppror, uppvigling och misshushållning med allmänna medel och riskerar fängelse i 25 år.
Junqueras, som är partiledare för ERC (Kataloniens republikanska vänster), valdes också in i kongressen, spanska parlamentets underhus, i valet den 28 april. HD gav honom och tre andra permission, dels för att ta emot sina ledamotskreditiv, dels för att närvara vid öppningsceremonin. Därpå avstängde kongressens talman alla fyra, med hänvisning till deras rättsstatus som åtalade.
Fakta

Rättegången

Tre parter med olika juridiska roller driver processen mot de åtalade katalanerna i Spaniens högsta domstol: riksåklagaren, statsadvokaten samt jurister som arbetar för det högerextrema partiet Vox, som har använt sin rätt att väcka enskilt åtal. De yrkar på olika rubriceringar och olika straff.

Åklagarens och statsadvokatens rubriceringar är uppror, uppvigling, misshushållning med allmänna medel och ohörsamhet. De yrkar på olika långa straff för de åtalade.

Längst straff, upp till 25 års fängelse, riskerar Oriol Junqueras, före detta vice regionpresident i Katalonien.

De övriga åtalade är:

Carme Forcadell, före detta talman i Kataloniens regionparlament.

Jordi Sànchez, ordförande för självständighetsrörelsen ANC.

Jordi Cuixart, ordförande för självständighetsrörelsen Òmnium Cultural.

Joaquim Forn, Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa, Josep Rull, Carles Mundó, Meritxell Borràs och Santi Vila som alla är före detta ministrar i den katalanska regionregeringen.

Källa: El País, Ara

Gå till toppen