Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Efter branden – så hjälper Malmö stad de drabbade

De boende som inte kan flytta hem igen efter nattens brand får hjälp av Malmö stad. Men precis hur detta görs avgörs från fall till fall, säger kommunens presschef Nicklas Sjöqvist.

Bild: Patrick Persson
– Ännu vet vi väldigt lite om hur svårt skadade lägenheterna i det branddrabbade huset är. Men de som behöver hjälp med boende kommer att få det via socialtjänsten, säger Nicklas Sjöstedt.
Malmö stad har beredskap för krissituationer som denna, och den utlöstes så snart larmet om branden i bostadshuset vid Västra Rönneholmsvägen gick, natten till fredagen.
1. Tillflyktsort
– Det första vi gör i ett sådant läge är att öppna lokaler som de drabbade kan söka skydd i. Nu blev det gympasalen på S:t Petri skola, som öppnades, så att de evakuerade hade någon stans att ta vägen mitt i natten, säger Nicklas Sjöqvist.
2. Stödsamtal
– Social jour kopplas också in direkt, för att ta hand om dem som behöver hjälp och stödsamtal.
– Dessutom har vi vår sedvanliga stödtelefon, dit man kan ringa, för att exempelvis få samtalsstöd. Där finns vårt stödcentrum som man också kan mejla till, säger Nicklas Sjöqvist.
3. Boende
Ännu är det oklart hur skadad byggnaden är, och därför vet vi inte om och när de boende kan flytta hem igen, säger Nicklas Sjöqvist.
– Men vi har en kontaktyta inom socialtjänsten, dit man kan vända sig om man behöver hjälp med boende, eller om man saknar försäkring.
Vilken hjälp kan Malmö stad ge dem som inte kan flytta hem igen?
– Det avgörs från fall till fall i enskilda bedömningar. Vi vet ingenting ännu om hur mycket hjälp som behövs, eftersom vi inte har fått besked om hur skadad byggnaden är, säger Nicklas Sjöqvist.
– Men det finns hjälp för dem som behöver boende. Även om man saknar försäkring, så finns det möjlighet att kontakta socialtjänsten.
Också Malmö stad drabbas direkt av branden. I grannfastigheten har Hälso-, vård- och omsorgsförvaltningen tvingats utrymma sina lokaler och flytta verksamheten. Mer information om detta finns på hemsidan malmo.se.
Gå till toppen