Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

EU synar Postnords statsstöd

Staternas kapitaltillskott synas i sömmarna. Arkivbild.Bild: Anders Wiklund/TT
Hösten 2017 enades danska och svenska staten om att skjuta till miljardbelopp till krisande Postnord, i huvudsak den danska verksamheten.
EU ifrågasätter dock upplägget och inleder nu en fördjupad granskning för att undersöka om kapitaltillskottet är förenligt med EU:s regler om statligt stöd.
Den danska och svenska staten har hävdat att kapitaltillskotten, närmare fyra miljarder kronor, är att likna vid normala tillskott som vilken privat investerare som helst skulle ha gjort för att stärka ett bolags kassa.
”Kommissionen hyser dock i detta skede farhågor om huruvida kapitaltillskotten har genomförts på marknadsmässiga villkor”, skriver EU-kommissionen i ett pressmeddelande.
Beskedet går delvis på tvärs mot tidigare beslut från EU. För ganska precis ett år sedan gav kommissionen klartecken för den danska statens tillskott till Post Danmark, men lämnade öppet för att granska kapitaltillskottet i avtalet mellan den svenska och danska staten.
Gå till toppen