Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ingen skattehöjning – men stora besparingar i Lund

Det blir stora besparingarna inom både skola och omsorg. Men skatten höjs inte och kommunen ska plocka ut 30 miljoner kronor mer från LKF.
Ja, nästan allt gick Lundakvintettens väg när budgetfullmäktige i Lund inleddes på torsdagen.

Fredrik Ljunghill (M) och hans koalitionskamrater i Lundakvintetten kunde kosta på sig leenden under budgetdebattens första dag.Bild: Ingemar D Kristiansen
Under två dagar diskuterar politikerna i kommunfullmäktige Lunds kommuns budget för nästa år.
Lunds styrande partier, den så kallade Lundakvintetten, har förslagit besparingar på över en kvarts miljard kronor, enligt de uträkningar som Sydsvenskan har gjort.
Allra mest vill kvintetten spara på grundskolan och förskolan. Besparingskraven på barn- och skolnämnden är i kvintettens budgetförslag 114 miljoner kronor, pengar motsvarande cirka 200 lärartjänster.
Men redan innan debatten om nämndernas budgetar drog igång hade politikerna hunnit ta flera stora beslut.
S och MP ville höja skatten med 25 öre per intjänad hundralapp, V med 30 öre och Fi med 36 öre.
– En skattehöjning är inte ett självändamål, men vi ser det som en nödvändighet för att möta ett budgetförslag som urholkar välfärden, sa Annika Nilsson (Fi).
– Det är bättre att höja kommunalskatten än att skära ner på det historiskt stora sätt som Lunds borgerlighet vill göra, sa Jesper Sahlén (V).
Men både Lundakvintetten och SD ville hålla skatten oförändrad.
– Vi har redan idag en av Skånes högsta skattesatser, sa Philip Sandberg (L).
– De föreslagna skattehöjningarna gräver djupa hål i Lundabornas plånböcker, sa Rasmus Törnblom (M).
Vid omröstningen blev således beslutet att skattesatsen även år 2020 ska vara 21,24 kronor per intjänad hundralapp.
Karin Svensson Smith (MP) fick försvara beslutet att ta ut mer pengar från LKF.Bild: Ingemar D Kristiansen
Kvintetten tog även, precis som väntat, hem spelet när det gällde det extra vinstuttaget från LKF, denna gång med stöd av Miljöpartiet.
MP har tidigare varit negativt till ett sådant uttag, men har nu accepterat det som en del av en överenskommelse med de styrande partierna.
De andra oppositionspartierna gick till attack mot MP, men Karin Svensson Smith (MP) försvarade uppgörelsen.
– Vi är ett pragmatiskt parti och inser att om vi ska få det vi vill så måste vi kompromissa i vissa lägen. Vi är mycket nöjda med att ha räddat Höjeådalen från exploatering, sa hon och syftade på att överenskommelsen även innebär att Höjeådalen ska bli naturreservat.
Vid omröstningen gick förslaget igenom med Lundakvintettens och MP:s röster, medan S, SD, V och Fi röstade nej. En centerpartist, fullmäktiges vice ordförande Lars V Andersson, lade ner sin röst, men det hade ingen praktisk betydelse.
Fi ville dessutom ta bort det lilla vinstuttag, på knappt 2 miljoner kronor, som sker redan idag, men fick inget stöd för det.
”Vi har redan idag en av Skånes högsta skattesatser” sa kommunstyrelsens ordförande Philip Sandberg (L). Och efter omröstningen förblir skattesatsen oförändrad på 21,24 kronor år 2020.Bild: Ingemar D Kristiansen
När det blev dags för barn- och skolnämnden – där alltså kvintetten föreslagit besparingar på 114 miljoner kronor – blev debatten riktigt intensiv.
– Var ska pengarna tas ifrån? Vilka skolor, vilka tjänster? frågade Fanny Johansson (S).
Socialdemokraternas budgetförslag innebar också besparingar, men skulle ha gett 88 miljoner kronor mer än vad kvintetten föreslagit.
– Vi kan inte presentera en lista här och nu, på samma sätt som du inte kan presentera en sådan. Det får vi göra i internbudgeten, konstaterade Louise Rehn Winsborg (M).
Frukt, lokaler och digitalisering var dock några möjliga besparingsområden som nämndes. Och satsningar var politikerna inte sena att presentera:
– Vi ska värna den pedagogiska personalen, behålla lönesatsningen, satsa på arbetsmiljön och införa skolassistenter, förklarade Mia Honeth (L).
Vid slutomröstningen om barn- och skolnämndens budget ställdes kvintettens förslag mot Socialdemokraternas. Eftersom SD valde att lägga ner sina röster fick kvintetten gehör för sina besparingar med röstsiffrorna 32 mot 27.
Kvintetten fick också igenom sina budgetförslag i utbildningsnämnden (gymnasiet), vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden. Även dessa tre nämnder ingår i överenskommelsen med MP.
Besparingarna här blir, enligt Sydsvenskans uträkningar, nästan 20 miljoner kronor på utbildningsnämnden, 86 miljoner kronor på vård- och omsorgsnämnden och närmare 12 miljoner kronor på socialnämnden.
Budgetfullmäktige fortsätter under fredagen. Då är utfallet betydligt osäkrare än under torsdagen, eftersom alla de nämnder som ingår i uppgörelsen mellan MP och kvintetten redan är behandlade. Avgörandet hamnar därmed hos SD, som blir vågmästare ifall de rödgrönrosa partierna håller ihop mot kvintetten.
Läs också Så tänker Lundapolitikerna spara en kvarts miljard
Läs också Därför måste Lund spara
Inte mycket gick vägen för Lunds förre kommunstyrelseordförande Anders Almgren (S) under budgetfullmäktiges första dag.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen