Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mina fantastiska kurskamrater

Kurskamrater från 1959. I främre raderna står från vänster till höger Lars Erik Afzelius, Ingela Åkerström, Lennart Ling, Gunilla Axved, Leif Ceder, Birgitta Edmar samt Bjarne Lembke och i bakre raderna finns Jan Carlsson, Ingvar Frenander, Göran Zöger, Claes Norryd, Bengt Engerström, Folke Ölmebring, Lars-Olof Almér, Lennart Boqvist, Kaj Josefsson samt Sven Olsson. Tre av de 20 kurskamraterna kunde ej vara med, när fotot togs på trappan till Sofiero slott.
Vi var 52 manliga och 7 kvinnliga studenter, som vårterminen 1959 började kursen i anatomi för blivande läkare i Lund. Nästan alla av oss är idag minst 80 år gamla. Medellivslängden för män är 81 år och för kvinnor 84 år. Det var hög tid för oss att än en gång få träffa varandra.
Narkosläkaren och fjällräven Bengt Engerström föreslog att vi borde ha en 60-års jubileumsträff. Hur många levde eller hade gått bort. Hur många kunde komma? Några hade bytt namn. Skulle vi, Leif Ceder, Bengt Engerström och Lennart Ling kunna hitta alla kurskamraterna?
Jo, vi lyckades med hjälp av Universitetsarkivet i Lund, Skatteverket, Landsarkiven i Vadstena och i Lund samt genom andra kontakter. Av de 59 kurskamraterna hade 22 (37 procent) avlidit och 17 kunde ej komma till träffen av olika skäl, huvudsakligen medicinska.
Vi blev 20 glada kurskamrater som den 24 maj 2019 sammanstrålade först i Helsingborgs vackra rådhus, där kommunfullmäktiges förste vice ordförande Lena Bjerne hälsade oss välkomna, guidade oss runt och där de sköna glasmålningarna visade Helsingborgs historia. Därefter tillbringade vi resten av dagen på rhododendron fagra Sofiero med professionell visning av slottet. Naturligtvis provade vi på caféets äpplekaka och senare en läcker festmåltid i slottsrestaurangen.
En stor del av eftermiddagen tillbringade vi i slottets bibliotek, där de flesta specialiteter representerades. Vi kunde ventilera alla 59 kamraternas karriärer och livsöden. Många hade doktorerat, flera dessutom blivit docenter och professorer och nedan kommer några axplock.
En av oss, professor Lennart Boqvist, har blivit jubeldoktor, vilket är en titel som genom en särskild promotion tilldelas den som 50 år tidigare promoverats till doktor vid ett universitet. Han arbetar fortfarande 2 dagar i veckan som patolog. En annan professor i Göteborg, Ulf Tylèn, utvandrade 2006 som pensionär till Sacramento i Kalifornien, där han fortfarande arbetar som röntgen läkare och han har dessutom blivit amerikansk medborgare.
Kirurgen och docenten Lennart Ling fick 1973 som ung underläkare vara med i vården av kung Gustaf VI Adolf under dennes sista dagar på Helsingborgs lasarett. En tredje professor, först i Århus och senare i Uppsala, gynekologen Ulf Ulmsten, blev drottning Silvias livmedikus.
Ett ovanligt livsöde tillhör Mehari Gebre-Medhin. Han kom som stipendiat till Lund från Eritrea-Etiopien. Efter svensk läkarexamen återvände han till Etiopien, där han stod kejsar Haile Selassie nära. Innan militärdiktatorn Mengistu hade störtat kejsaren hann Mehari med sin familj återvända till Sverige och Uppsala, där han så småningom blev professor i internationell barnhälsovård.
Flera av kollegorna har gjort stora insatser i Afrika eller i mellersta Östern som Kaj Josefsson, infektionsläkare och venereolog, och Jan Carlsson, barnläkare, samt som Kerstin Swärdsjö, narkosläkare i Saudiarabien. Förnämliga insatser har efter Sovjetunionens kollaps gjorts i Baltikum inklusive Kaliningrad området men även i Murmansk- Archangelsk regionen av med dr Ingvar Ovhed, specialist i allmän medicin.
En stjärna på docenthimlen är Lars-Olof Almér i Malmö, internationell känd diabetolog och klinisk lärare med Mäster-utmärkelse. En annan docent är öronläkaren Lars-Erik Afzelius, framgångsrik tumörkirurg och tidigare klinikchef i Karlskrona och Helsingborg.
Makarna Rudin blev historiska vid Medicinska fakulteten i Göteborg, då de båda disputerade samma dag, Ava som endokrinolog och Rolf som öronläkare.
Barnkirurgen och med dr Gösta Claesson har på Karolinska Universitetssjukhuset byggt upp en en kärlkirurgisk sektion, som tar emot barn med kärlmissbildningar från hela landet.
Lennart Moberg, psykiater och allmänläkare, ordnade konserter samt nostalgi resor till krigsskådeplatser i Normandie samt till svenskplatser i Paris. Han var ordförande i Hjalmar Gullberg sällskapet, tonsatte hans dikter och gav vid 100-årsjubileet av dennes födelse 1998 ut ”Till en Näktergal i Malmö”. En annan bok utkom 2005; ”Drömmen om Paris. I spåren på svenska snillen i städernas stad”.
En annan psykiater var med dr Nils-Olof Jacobson, som 1971 gav ut bästsäljaren ”Liv efter döden? Om parapsykologin, mystiken och döden”, vilken kom att översättas till ett dussintal språk. Andra böcker följde som ”Människosyn och terapi”, "Nytänkande om läkekonst, odling, medvetande och teknik”. Han medverkade i både radio- och tv-program och intresserade sig även för healing, meditation, psi-spåret, reinkarnation, UFO-forskning med mera
En mer praktisk man är Bjarne Lembke, både företagsläkare och bonde. Han var läkare i FN-tjänst 1973 i det akuta Suezkriget och har deltagit i flera vetenskapliga expeditioner till fjärran länder. Han startade senare Lantbrukshälsan och Migränskolan samt är medförfattare till boken ”Det är ju bara huvudvärk”.
Narkosläkaren och med dr Kerstin Sjöswärd hann med att vara bas för Akademiska Föreningens klädkammare och vara spex-sömmerska förutom att hon bedriver flera musikaliska projekt. På äldre dagar har hon haft ett äpple musteri och numera är hon aktiv med lokalproducerad mat och gav 2018 ut boken ”Rapport från en lokalist”.
Lars Wallin, distriktsläkare i Pajala, hade publicerat några noveller, innan han 1989 skrev den kritikerrosade romanen ”Kanonen”.
Den mest allmänt medicinskt kunnige av oss alla är nog Folke Ölmebring med olika chefsbefattningar i Borgholm och Kalmar, ”den siste generalisten” enligt kollegorna. Hans klassiska skolning gör honom till en lysande talare i alla sammanhang.
En karismatisk läkare var docenten och gynekologen Percy Liedholm, framstående både inom forskningen vid infertilitet och inom politiken. Han var under flera år Malmös starke man som kommunfullmäktiges ordförande.
Leif Ceder
docent i ortopedi
Gå till toppen