Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Izolda Lindberg Suslak

Som tidigare meddelats har konsertpianisten Izolda Lindberg Suslak, Malmö, avlidit i en ålder av 77 år. Hon efterlämnar maken Roger och dottern Katarina med familj.

Izolda Lindberg Suslak (1942–2019)Bild: MALMÖ SYMFONIORKESTERS BILDARKIV
Izolda lämnar ett enormt tomrum efter sig, självklart för familj och vänner, men inte minst i Malmös och hela regionens musikliv. Omedelbart efter att Izolda etablerade sig i Malmö 1969 gjorde hon sig känd med sitt vackra, behärskade och innerliga pianospel. Detta parat med hennes varma bemötande, vänlighet, stora samarbetsvilja och djupa allmänkunskap om olika epokers musik, dess uppförandepraxis och förhållande till andra konstarter gjorde henne till en utmärkt kammarmusiker och samarbetspartner.
Snart fick Izolda fast anställning som huvudrepetitör och pianist vid Malmö Opera. På ett begåvat sätt samspelade hon med dirigenter, hjälpte sångare och skådespelare med instudering av aktuella verk samt mötte kandidater till orkestern och soloroller vid provspelningar.
På plats i orkesterdiket visade hon på minutiös kontroll och rytmisk precision, alltid kombinerat med hennes känsliga och lyriska anslag. Detta var något Izolda senare kunde arbeta helhjärtat med som orkesterpianist i Malmö Symfoniorkester (MSO) när orkestern renodlade sin verksamhet 1991.
I MSO stannade Izolda till sin pensionering och hennes engagemang kring orkestern slutade aldrig. Detta manifesterades i fortsatta kammarmusikaliska samarbeten och frekventa konsertbesök ända tills dess att en sviktande hälsa satte stopp för detta.
Izoldas mångsidiga uppgifter på operan, och senare i MSO, gjorde att hon fick en plats mitt i epicentrum bland stadens musiker. Vidare hade Izolda en osedvanlig kapacitet att se och bekräfta varje människa hon mötte och grundlägga nya vänskaper vilket placerade henne i ett socialt centrum också med andra medarbetare, och inte minst den hängivna återkommande publiken.
Min egen relation till Izolda uppstod när hon var min lärare i piano vid Heleneholms gymnasium. Här var hon en outsinlig inspirationskälla som generöst gav allt hon hade till sina elever. Hennes ibland stränga och krävande pedagogik var precis avvägd i förhållande till hennes hjärtlighet och genuina intresse för den person som växte fram i de tonåringar hon hade framför sig.
Izolda fann vägar att förstå sina elever och fostrade en öppen och trygg psykosocial miljö. Hon följde aktivt sina elever när de konserterade, höll sig uppdaterad om elever som gått vidare och gladde sig stolt över deras framgångar.
Även om Izolda själv under de sista åren alltid underströk att hon och jag nu var kollegor och jämbördiga i det professionella musiklivet var hon i mina ögon, och kommer alltid att förbli, min främsta förebild och mentor. I mitt dagliga arbete finns hon alltid hos mig och i varje ton vill jag hedra hennes minne.
Robert Bennesh
domkyrkoorganist i Lund
Gå till toppen