Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nu har Lund fått en egen sandstrand

60 ton finkornig sand har landat mitt på Stortorget i Lund.
– Vi har ingen strand i Lund så vi får bygga vår egen. Välkommen till Honolu-Lund, säger Emmi Sundén, ansvarig landskapsarkitekt.

Strand utan hav på Stortorget i Lund. ”Man tänker kanske inte på Lund som en sommarstad, men vi vill visa att det visst händer saker på sommaren och göra torget till en kul mötesplats”, säger Emmi Sundén, landskapsarkitekt på Lunds kommun.Bild: Ingemar D Kristiansen
Detta är andra sommaren Lund får en sandstrand på Stortorget. Under fredagen kom sanden på plats och utrustades snart med 16 gula solstolar, ett gäng röda parasoller, en hög med blå lekhinkar och några träd som ska påminna om palmer.
– Man ska få känslan av att komma till en tropisk sandstrand även om man är mitt i Lund. I år är det tropiskt tema, förra året var det mer klassiskt rivierastil, säger Emmi Sundén som premiärsatt en av solstolarna märkt ”Honolu-Lund”.
Konceptet är annars detsamma som förra året och utrustningen delvis återanvänd. Sargen som håller sanden på plats återanvänds från i fjol och belysningsslingorna är delvis från julskyltningen.
Sanden är däremot ny, från Hardebergabrottet, och både den och ”palmerna" kommer efter sommaren att återanvändas på andra ställen i Lund, då Honolu-Lund plockas ned.
– Stranden blev så väldigt uppskattad förra året, av alla åldrar, så vi ville göra det igen. Det finns också en klimataspekt: här kan man hemestra och njuta av sommaren utan att resa bort, säger hon.
Med detta sätter också årets Sommarlund igång. På fredagskvällen blir det musikteater för hela familjen med Teater Trassel och Cykelorkestern, klockan 18, intill sandstranden. Därefter, klockan 19, bjuder Lundabandet Samband på brasilianska rytmer på Stortorget.
Under växterna, som ska efterlikna palmer, är det bara att slå sig ner i en gul solstol eller låna hink och spade, förklarar landskapsarkitekt Emmi Sundén.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen