Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Paulssons: Vi är inriktade på att bevara Svanens kulturarv

Ingenting är klart när det gäller apoteket Svanens fortsatta öde.
Men förhandlingar pågår mellan Apoteket AB och Paulssons fastigheter, enligt båda parter i positiv anda.
– Vi är inriktade på att bevara det här kulturarvet ihop med apoteket Svanen, säger Mirja Jönsson, delägare i Paulssons.

På porten till Svanen sitter ett anslag om att apoteket öppnar igen efter sommaren. Men riktigt så spikat är det inte ännu.Bild: Ingemar D Kristiansen
Denna fredag är den sista öppetdagen före sommaren på Svanen. På dörren sitter ett anslag om att man nu håller semesterstängt, men beräknar att öppna igen efter sommaren.
Formellt går hyreskontraktet ut den 30 juni.
– Vi har medvetet suttit lugnt i båten. Det blev ju en väldig storm av känslor och åsikter kring Svanen, något vi hade räknat med, säger Mirja Jönsson.
– Jag kan skriva under det som Apoteket AB har meddelat, vi har bra transparenta dialoger med varandra.
Enligt Mirja Jönsson har Svanen en förhållandevis låg hyra och det har aldrig varit några diskussioner om hyresnivån för lokalerna. Samtalen handlar mer om hur Svanen ska kunna utnyttja ytorna i lokalerna på ett bättre sätt.
– Våra diskussioner startade redan hösten 2016, båda parter har ett långsiktigt perspektiv.
Mirja Jönsson betonar att Paulssons i dagsläget inte bedriver några förhandlingar med andra parter om lokalerna vid Kyrkogatan, enbart med Svanen.
– Vi brinner för kulturhistoriska miljöer och våra gamla fina fastigheter. Förhoppningsvis ser Lundaborna när vi flyger in italienska stuckatörer som fixar fasaden. Vi blev glada när Apoteket AB gjorde en satsning på kulturapoteken.
Hyreskontraktet upphör alltså om några veckor.
– Vi är överens om att hitta en rullande lösning som passar båda parter, för att ge rum för sommarsemester och ledigheter. Apoteket berättar ju också om bekymmer med bemanningen, säger Mirja Jönsson.
Hon säger att Paulssons inte har några särskilda planer för fastigheten i stort just nu, mer än att bevara kulturarvet ihop med Svanen.
Lokalen intill Svanen, som senast innehades av second hand-butiken Humana, står nu tom. Flera röster har undrat om inte Svanen skulle kunna lösa sin trångboddhet med hjälp av den.
Ingår den lokalen i diskussionerna med Svanen?
– Vi tar det lugnt med den, vi håller lokalen för att Apoteket ska kunna ta ställning, säger Mirja Jönsson.
Gå till toppen