Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Skola eller tegel på stationen – vilken framtida investering är viktigast?

Backa, Lund - gör om budgeten och rädda framtiden som ju är våra barn, skriver Eva Roslund.Bild: Linda Stolpe Margenberg
Lunds kommun har i sin budget lagt ett mycket stort sparbeting på skolorna i Lunds kommun. Man ska exempelvis spara ca 114 miljoner kronor i grundskolan och 20 miljoner i gymnasiet.
Detta innebär bland annat att elevassistenter sägs upp på många skolor, men även övrig skolpersonal såsom lärare minskas. Jag har uppfattat det som att man åtminstone på vissa skolor heller inte kommer att kalla in vikarier om någon lärare blir sjuk. Man har heller inte räknat med kostnader för eventuella löneökningar i sin budget.
Samtidigt har Lunds kommun blivit så vinstdrivande att man har bestämt att man ska få en vinst på 2 procent på hela kommunens budget. För så kallade ”framtida investeringar”. Ähum. Vilken är den bästa investeringen tro?
Lunds kommun har redan plöjt ner 50 miljoner på utredningen av det femte kommunala gymnasiet, Hedda Andersson, en fråga som ännu inte är löst.
Man plöjer ner pengar i en spårväg som få av kommunens invånare kommer att använda.
Stadshallen i Lund ska byggas om för hiskeliga 150 miljoner kronor och få glasade fasader för att den är tänkt att bli Lunds nya mötesplats.
Samtidigt satsar Lunds kommun, enligt Trafikverket, mer än 200 miljoner av skattebetalarnas pengar på den kommande tågstationen på Klostergården, en ekonomisk missräkning då politikerna bara hade räknat med att det skulle kosta max 78 miljoner. Att det blir så mycket dyrare beror bland annat på att man har planerat extra fina trappor och en finare typ av tegel, för att ”man ju ska känna att man kommer till Lund”.
What?
Lunds kommun vill ju såklart samtidigt också bli den ledande kommunen för innovation, men hur ska detta gå till när många elever inte kommer att klara av sin skolgång med godkända betyg och både lärare och rektorer flyr sina anställningar i Lunds kommun?
Lund satte en gång stor heder i att bli årets skolkommun i Sverige och man lyckades flera gånger. Den tiden är nu förbi.
Och titlar hit och dit.
Vad som är viktigt är att vi hellre ser att alla kommunens barn får en bra skolgång, att fullgott särskilt stöd fortsatt kan ges till de cirka 20–25 procent av eleverna som faktiskt är i behov av det, att lärarna fortsatt vill jobba i Lund och att rektorer åter vill komma till Lund och utföra sina uppdrag med – för dem – nödvändiga förutsättningar.
Så backa, Lund - gör om budgeten och rädda framtiden som ju är våra barn!

Eva Roslund

Medborgare i Lunds kommun
Gå till toppen