Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Eskil Fagerström: ”Sommar” i Stockholm – precis som vanligt

Sex av tio värdar bor i huvudstaden. Det är ett underbetyg för Sveriges Radio.

Presentationen av årets sommarvärdar för P1:s radioprogram "Sommar".Bild: Henrik Montgomery/TT
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Igår var det dags för radion att med pompa, ståt och blomsterkransar avslöja årets urval till klassiska ”Sommar i P1”. Totalt pratar 58 personer, säkert noggrant utvalda utifrån ålder, kön, etnicitet och livsberättelser. Det är idrottare, artister, författare och entreprenörer i en härlig mix.
En sorts representativitet lyser dock som vanligt med sin frånvaro: den geografiska.
Som jag i min tjatighet påpekat några gånger innan verkar ”Sommar”-redaktionen ha grava problem att tänka utanför boxen – det vill säga huvudstaden med omnejd. Runt 60 procent (34 av 58) av de utvalda värdarna är från Stockholm, en andel som legat stabilt sedan åtminstone 2014.
Läs också Nu får det väl ändå räcka med den galna Stockholmsdominansen i "Sommar"?
Läs också "Sommar i P1"? Nej, "Stockholm i P1" ska det vara! Två av tre pratare från huvudstaden
Med tanke på att fyra av fem svenskar faktiskt inte bor i Stockholm framgår det alltså med all tydlighet hur fjäderlätt redaktionen och P1:s ledning tar på sitt uppdrag att spegla landet som helhet.
Det bor lika många i Skåne som i huvudstaden – ändå är Sydsvenskans Emma Leijnse enda skånska namn. Från landet norr om Dalälven hörs tre röster. Från någon form av glesbygd ännu färre.
Fares Fares, skådespelare, Isabella Löwengrip, entreprenör, influencer och Marie Nilsson Lind, sångerska, textförfattare och kompositör.Bild: Jessica Gow/TT
Med sitt oöverträffade genomslag hade ”Sommar i P1” kunnat göra mycket för att bryta medias bedövande Stockholmsdominans.
Istället tycks programmet – och dess mångåriga producent Bibi Rödöö – göra sitt bästa för att än en gång hamra in att landets intressantaste röster finns i huvudstaden och nästan ingen annanstans.
Gå till toppen