Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Storbrand i fyravåningshus – släckningsarbetet fortsätter hela natten

Under natten till fredagen började det brinna i taket på ett fyravåningshus på Fågelbacken i Malmö. Samtliga boende utrymde byggnaden och räddningstjänsten kommer att fortsätta med släckningsarbetet även på lördagen.

Under dagen använde brandkåren lyftkranar med skopa för att ta ner brandresterna från den nu avbrända vinden på Västra Rönneholmsvägen.Bild: Patrick Persson
Larmet om vindsbranden i korsningen mellan Maribogatan och Västra Rönneholmsvägen i Malmö kom vid klockan 00.42 under natten mot fredagen.
På fredagskvällen pågick släckningsarbetet fortfarande. Instabila delar av byggnaden ska rensas bort. Därefter ska den invändiga släckningen återupptas.
– Vi håller på att lyfta av taket och rensa bort instabila delar. När vi är klara ska vi släcka invändiga glödbränder. Då kan det hända att det flammar upp lite, och då handlar det om att släcka de lågor som uppkommer, säger Ulf Nilsson, som är ansvarig för media och samverkan på Räddningstjänstens inre stabsenhet, och slår fast:
– Arbetet fortgår enligt plan och det har inte uppkommit risk för spridning åt något nytt håll.
Enheter från räddningstjänsten i hela Skåne var på plats under natten för att delta i släckningsarbetet.
– Det positiva är att vi har lyckats hålla begränsningslinjerna och tror inte att branden kommer sprida sig horisontellt, men det finns risk att branden sprider sig neråt i byggnaden, sa Christer Ängehov, regional räddningschef i beredskap på Räddningstjänsten Syd under natten mot fredagen.
Bilden är tagen på fredagsmorgonen.Bild: Bengt Arvidson
Vindsvåningen och våningsplan drabbades av omfattande brandskador och hela fastigheten blev rök- och vattenskadad.
Vet man vad som orsakat branden?
– Nej det är inget som vi har fått bekräftat, det finns bara rykten än så länge.
Kan åskan ha orsakat det?
– Det är det som det ryktas om, men det är inget jag kan bekräfta.
Bild: Fredrik Hedenskog
Tidningens fotograf som var på plats tidigt under natten såg rök från taket och att det sedan brann igenom. Vid 04-tiden brann det i hela fastighetens tak. Inledningsvis försökte man släcka branden både med yttre släckning via höjdfordon och med rökdykare inne i byggnaden. Men en bit in i insatsen kollapsade takkonstruktionen och den invändiga insatsen fick avbrytas.
Alla boende i huset evakuerades till Petriskolan och det finns inga uppgifter om att någon skadades i branden.
Eftersläckningsarbetet vid vindsbranden på Västra Rönneholmsvägen pågick hela natten och förväntas pågå även under hela lördagen. Bilden är tagen tidigt på lördagsmorgonen.Bild: Patrick Persson
Släckningsarbetet kommer att fortsätta under natten och en bit in på lördagen.
– Vi kommer att vara kvar under natten och fortsätta lyfta bort takdelar och bjälklag för att frilägga glödhärdar så att vi kan släcka på ett så säkert sätt som möjligt, säger Mats Streer, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.
Malmö stad erbjuder samtalsstöd efter händelsen och informerar om följande på sin webbplats: ”För dem som behöver samtalsstöd finns Malmö stads stödtelefon 040-34 92 92 mellan kl 9 och 16, eller kontakt via stodcentrum@malmo.se. För dem som behöver hjälp med boende eller saknar försäkring finns möjlighet att kontakta Socialtjänsten, mottagningen för vuxna på tel 040-343989.”
Bild: Patrick Persson
Tre stegbilar används i släckningsarbetet.Bild: Patrick Persson
Bild: Bengt Arvidson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Bild: Patrick Persson
Släckningsarbete under fredagsmorgonen.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen