Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Att fråga män hur erektionen fungerar borde vara lika självklart som att fråga om alkoholvanor.”

Hälften av alla män över 50 år lider av erektionsproblem. Men bara en av fyra män har sökt vård för sina problem. Det skriver Åsa Enervik och Hans Linde, RFSU.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Att ha problem med erektionen kan vara ett tecken på allvarlig bakomliggande sjukdom - till exempel hjärt- och kärlsjukdom. Det skriver Åsa Enervik och Hans Linde, RFSU

Bild: Julia Lindemalm

Annons

I veckan startade vi på RFSU Erektionshjälpen, en chatt där män med erektionsproblem får ställa sina frågor till experter på mäns sexuella hälsa. Bakgrunden är den massiva tystnad och det stigma som omger erektionsproblem. För behovet av information är stort. På RFSU:s hemsida är artikeln om erektionsproblem en av våra mest lästa.

Hälften av alla män över 50 år lider av erektionsproblem. Det visar undersökningen Erektionskollen som Ipsos gjort på uppdrag av RFSU. Men trots att problemet är vanligt är det få som söker hjälp. Bara en av fyra män har sökt vård för sina problem. Många lider istället i tysthet och försöker på egen hand att lösa sina bekymmer, inte sällan genom att köpa mediciner som Viagra utanför vården – något som kan vara både verkningslöst och i värsta fall hälsofarligt.

Annons

Det säger något om hur stigmatiserande och skamfyllt det är att ha problem med erektionen. För erektionsproblem är inte bara en medicinsk åkomma. Förmågan att få erektion är starkt kopplad till normer kring manlighet och sexuell prestation.

Annons

Många förknippar fortfarande manlighet med att alltid vara redo och sällan säga nej till sex. Att bryta mot den normen kan vara smärtsamt och leder till att många män undviker att kontakta vården eller att ta upp problemet med sin partner.

När vi frågade män vad deras erektionsproblem får för konsekvenser fick vi svar som ”väldigt låg självkänsla”, ”nedstämdhet” och "osäkerhet i relationen”. Det är upplevelser som måste tas på allvar. Normer ändras inte över en dag. Om inte männen kommer till vården så måste vården närma sig patienten - och börja prata om det som är svårt.

Erektion handlar inte bara om stånd, sex och samlag. Att ha problem med erektionen kan vara ett tecken på allvarlig bakomliggande sjukdom - till exempel hjärt- och kärlsjukdom. Förmågan att få stånd bygger på ett komplicerat system som lätt kan rubbas av övervikt, medicinering eller psykologiska orsaker. Det måste vården ta ansvar för att informera och fråga om.

Primärvården måste därför införa rutiner för samtal om den sexuella hälsan för att tidigt kunna utreda och förebygga problem. Att fråga män om hur erektionen fungerar borde vara lika självklart som att fråga om deras alkohol- och tobaksvanor. Likaså att informera om hur ingrepp och läkemedel kan påverka den sexuella förmågan. Men så ser det tyvärr inte ut i dag.

Annons

Annons

Vi vet att killar och män mer sällan söker vård än tjejer och kvinnor. Och detta blir särskilt tydligt när det kommer till frågor som rör det sexuella. Tjejer och kvinnor har självklara ingångar till vård som rör sexuell och reproduktiv hälsa men för män saknas sådana kontaktytor.

Särskilda andrologimottagningar – alltså mottagningar som arbetar speciellt med sjukdomar och störningar i mannens fortplantningsorgan – finns på alldeles för få platser i Sverige och det får konsekvenser.

Regionerna måste göra mer för att nå männen. Särskilda öppettider för dem, utåtriktad verksamhet och bättre digital tillgänglighet är förslag som vi brukar nämna.

För RFSU är sexuell hälsa en prioriterad fråga och erektionsproblem är en viktig ingång till att börja prata om både kropp, sex och normer. Det borde vara lika prioriterat hos våra vårdpolitiker i hela landet.

Åsa Enervik

Hans Linde

Åsa Enervik är barnmorska och sexualupplysare med andrologisk kompetens på RFSU

Hans Linde är förbundsordförande för RFSU

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy