Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eko-odlaren: ”Jag skulle aldrig odla med gift”

Det blev en regnig tillställning när den tolfte Mossagårdsfestivalen gick av stapeln i helgen. Besökarna på den ekologiska festivalen kurade ihop sig inne i fiket eller ställde sig obrytt under regnet framför utomhusscenen. Sydsvenskan bad gäster och arrangörer att svara på en fråga: Vilka är dina bästa ekologiska tips?

Ebba-Maria Olson, ägare till Mossagården och en av festivalens arrangörer.Bild: Hussein El-alawi
– Vi odlar ekologiskt och det är vårt nav här på gården. För mig är det svårt att säga annat än att välj vilka fotavtryck du gör på framtiden. När man väljer ekologiskt får man så mycket mer på köpet som ett rikare djurliv och jordar som inte utarmas. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att använda gifter för att odla. Aldrig.
Lina Hallberg (Malmö), besökare.Bild: Hussein El-alawi
– Kanske att försöka hitta något närproducerat från en gård där man kan hämta själv. På så sätt vet man exakt varifrån ens mat kommer och hur det producerats. Det är självklart svårare om man bor i en stad som jag gör, då får man försöka köpa det ekologiska man kan och har råd med i mataffären.
Hannes Tjellström, (Lund) Volontär.Bild: Hussein El-alawi
– Ägg! Jag tycker att det är stor skillnad på ekologiska ägg gentemot vanliga ägg, De smakar förvånansvärt mycket mer ägg helt enkelt. Med andra saker, som eko-bananer och vanliga bananer skulle jag nog inte känna skillnaden lika tydligt men med äggen, där tror jag faktiskt att jag kan avgöra vilket som är vilket. Så det är mitt tips!
Johan Tingne (Malmö) som säljer melodiska trummor gjorda av återvunna gasoltuber på Mossagårdsfestivalen.Bild: Hussein El-alawi
– Stor och svår fråga! Men att odla själv är kanske en grundläggande sak om man nu har möjlighet till att göra det. Man kan så klart alltid köpa ekologiskt i affären men det är ofta dyrt och det är främst rika som har råd till det. Därför är det viktigt att kunna odla själv om man vill hålla sig till det ekologiska.
Christoffer Lundquist, som bland annat spelat med Roxette och Brainpool, spelade inför en skara tappra festivalbesökare tillsammans med sin dotter Ingrid Lundquist.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen