Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Oro för pressfriheten i Tjeckien

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis har kallat tjeckiska tv-journalister för "ett korrupt gäng". Nu finns oro över att populistpartier får stort inflytande över statliga medier i landet. Arkivbild.Bild: Francisco Seco/AP/TT
Oberoendet för offentliga medier i Tjeckien hotas när populistpolitiker tar kontrollen, varnar journalister och mediedebattörer.
Parlamentet väntas till styrelsen för nyhetsbyrån CTK utse Michal Semin, som bland annat har hävdat att 11 september-attackerna i USA 2001 kan ha iscensatts av amerikanska makthavare.
Semin har nominerats av det högerpopulistiska partiet SPD. I styrelsen för CTK kan han få sällskap av Petr Zantovsky, som inte har något emot att nyhetsbyrån publicerar material från den ryska statsstyrda nyhetskanalen Sputnik. Zantovsky har nominerats av den populistiska Ano-rörelsen, som leds av premiärminister Andrej Babis.
De två partierna kan få fem platser av de sju i CTK:s styrelse, som utser chefer och fattar avgörande beslut. Nästa år ska parlamentet utse nya styrelser för de statliga radio- och tv-bolagen.
– Med tanke på parlamentets nuvarande sammansättning finns det avsevärd risk att styrelserna blir politiserade och offentliga medier faller offer för politisk makt, säger Adam Cerny, ordförande för det tjeckiska journalistförbundet.
Gå till toppen