Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tuffare regler ska minska köerna på kulturskolan i Lomma

Omkring 500 barn och ungdomar står just nu i kö till kulturskolan i Lomma och Bjärred. Nu införs strängare regler för att kapa köerna.

Sedan i vintras är Kit Armini chef på kulturskolan i Lomma.Bild: Christian Almström
Att gå på kulturskolan är populärt i Lomma kommun. Omkring en fjärdedel av kommunens barn och ungdomar deltar eller har deltagit i verksamheten.
Något som också har medfört att det är kö till många av kurserna, med en väntetid på upp till två år på vissa instrument.
Läs också Kulturskolans nya chef vill se diskussion om köerna
Kulturskolechefen Kit Armini har därför fått i uppdrag att utreda köerna och hur de kan minska. Flera åtgärder ska nu införas redan i höst:
• Tidigare har man kunnat få testa på de tre första gångerna av kursen gratis innan man bestämmer sig för om man vill fortsätta – och betala. Den möjligheten försvinner nu.
• Krav på närvaro.
– Vi har en del som har satt i system att till exempel gå på tennis varannan vecka, och gå på musikundervisningen varannan vecka. Det är inte schyst mot dem som står i kö, och det är ett extremt slöseri med min personal, säger Kit Armini.
• Blir man erbjuden en plats på en kurs tas man bort ur kön. Man kan inte längre skjuta upp sin plats till en termin längre fram.
• På längre sikt ska kommunen också titta på om det ska sättas en gräns för hur många olika kurser varje elev får gå. Man ska också se över vilka olika kursupplägg som ska erbjudas – om det till exempel går att erbjuda kortare prova på-kurser.
Men grundproblemet är egentligen att kulturskolan behöver större lokaler, menar Kit Armini.
– Även om jag skulle få möjlighet att utöka en massa tjänster så har vi ingen sal att vara i. Jag har aldrig varit med om något liknande när det gäller trångboddhet. Nu hoppas jag från politikernas sida att man börjar titta mer på lokalfrågan.
Gå till toppen