Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

”Det var som en mardröm, en totalchock”

Köksfönstren skakade av blixtnedslaget. Sen kom röklukten. Karin Frankenstein och hennes man sprang ut för att varna grannarna i det eldhärjade huset på Fågelbacken.
– Jag är rädd att vi aldrig kommer att flytta tillbaka igen, säger hon.

Grannar och vänner ställde upp och bokade tider i tvättstugan så att Karin och hennes familj kunde tvätta sina kläder.Bild: Hussein El-alawi
Karin Frankenstein sitter på ett hotellrum i Malmö och väntar på en väninna som ska komma med kläder. Efter branden på Fågelbacken tog hon, maken Tomas och deras tre barn in där. Senare under dagen väntar ett barnkalas.
– Livet måste gå vidare, säger Karin Frankenstein.
Hon och maken är konstnärer. Natten till i fredags satt de i familjens lägenhet på tredje våningen på Västra Rönneholmsvägen och jobbade under det kraftiga åskvädret.
En rejäl smäll fick fönsterrutorna i köket att skallra. Tio minuter senare märkte de hur tjock rök steg mot himlen.
– Vi sprang runt och började ringa på hos grannarna. Alla låg och sov.
Huset är gammalt med bjälklag av trä. När Karin Frankenstein var uppe på vinden brukade hon tänka på hur snabbt det skulle kunna gå vid en brand.
I fredags kom räddningstjänsten snabbt på plats, så hon var hoppfull – trodde att lågorna skulle kunna släckas.
Så blev det inte.
Familjen fick överge sitt hem tidigt på fredagsmorgonen. De fick med sig fotoalbum, hårddiskar och dator. 44 personer från ett 30-tal lägenheter evakuerades den natten.
Efter att ha väntat i en trappuppgång i någon timme gick de mitt i natten till Karins mors trea i närheten och sov över.
Senare på fredagskvällen fick de komma in i sitt brandskadade hem och plocka med mer av det nödvändigaste. De fick bära hjälmar och hade med sig räddningspersonal, på grund av rasrisken.
– Det var som en mardröm. Det var en totalchock, säger Karin.
Taket i köket hade raset in, väggarna såg ut att ha smält, lamporna hade trillat ner från taket, allt var dyngsurt och badade i sörja. De kunde plocka med sig lite extra kläder.
– När man kom ut brast det. Då fattade man vad som hade hänt.
Ändå hade Karin och hennes familj tur. Till skillnad från lägenheterna högst upp är deras inte totalförstörd.
– Vi har grannar som bara fick med sig kläder på kroppen och en mobil.
Om och när de ska få flytta tillbaka är ovisst. Räddningstjänsten i Malmö vågar inte göra prognoser. Representerar för försäkringsbolag och fastighetsvärden har sagt till de boende att ”de inte ska tänka veckor, utan månader, många månader” innan huset blir beboeligt igen.
– Jag har svårt att tro att det någonsin blir av.
Huset är så illa skadat att det är frågan om det inte är billigare att bygga nytt än renovera, enligt Karin Frankenstein.
– Den största sorgen är att tänka framåt.
Barnen 10, 7 och 6, försöker hålla ihop. I bland blir de ledsna, berättar Karin Frankenstein. Hon och hennes man gör allt för att vardagen ska vara så vanlig det bara går.
Mitt i kaoset har de ändå mötts av överväldigande stöd och hjälp. Vänner och grannar bokade flera tider i en tvättstuga så att paret kunde tvätta de rökskadade kläderna under söndagen.
En annan erbjöd sig att flytta till sin mormor så att de skulle få bo i en större lägenhet.
– Allt stöd vi får, får mig att gråta. Vi känner att vi är i en trygg hamn, säger Karin Frankenstein.
Framtiden är oviss för de boende i det eldhärjade huset på Fågelbacken.Bild: Hussein El-alawi
Gå till toppen