Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dokumentärt foto som är allas angelägenhet

Landskrona Foto ger inblickar i såväl svenska industriarbetares vardag på 60- och 70-talet som dagens indiska samhälle. Christine Antaya får en viktig påminnelse om vad fotografi handlar om.

Anette Nilsson, 25 år, svetsare.Bild: Yngve Baum

Svärta. Svenska fotografer i den tunga industrin 1968-1974

Landskrona Foto, Tyghuset, t o m 13/10.

Landskrona Photo View: India

Landskrona museum, t o m 1/10.

”Vår varmaste solidaritet för de kämpande gruvarbetarna i dess kamp för rättvisa”. Så skriver ”Fyrtioåtta sömmerskor vid Br Magnussons Damkonfektion i Borås” 1969 i ett telegram adresserat till Strejkkommittén i Kiruna. Bredvid ligger en tidningsannons som uppmanar Sveriges konstnärer att skänka verk till en auktion till förmån för gruvarbetarna, undertecknad av bland andra Siri Derkert och Torsten Renqvist.
Landskrona Foto samlar i sommar tre fotografer som alla dokumenterade industriarbetare under 1960- och 70-talen i Sverige. Odd Uhrbom fotograferade arbetsförhållandena i LKAB:s gruvor i Malmfälten, och gav ut bilderna i boken “Gruva”, med text av Sara Lidman, ett år före strejken. I vilken utsträckning arbetet bidrog till upproret kan diskuteras, men de skildrade en tillvaro som varit osynlig för de flesta svenskar.
Ante Celan, SKF Göteborg.Bild: Jean Hermanson
Yngve Baum och Jean Hermanson fotograferade i samma tradition och publicerade fotoböcker, men detta är första gången de tre visas tillsammans. Utställningens första vägg är täckt av blandade porträtt, arbetaransikten i närbild, med smuts, skyddsglasögon eller hjälmar. Det är slående hur lika bilderna är, endast färgen på ramen indikerar fotografen.
I resten av utställningen är de uppdelade och nog går det att skönja variationer, i Hermansons särskilda svärta, Baums känsla för skala eller Uhrboms dragning åt det absurda. Men i allas arbeten finns den fundamentala kontrasten mellan det mjuka och det hårda, människokroppen mot berget, propellern, stålet.
Enbart skriftlig kommunikation var möjlig på grund av bullret. Ur ”Gruva” 1967.Bild: Odd Uhrbom
Det här är en viktig inblick i Sveriges fotohistoria, men kontextualiseringen i form av telegram och tidningsurklipp gör utställningen än mer relevant. De svartvita bilderna är fullt kapabla att stå på egna ben, men arkivmaterialet berikar bilden av en tidsanda med en gryende insikt om att det som försiggick bakom grindarna, i skeppsvarvet, gruvan, fabriken, var allas angelägenhet och ansvar. Och är det fortfarande.
Tvärs över Kasernplan, på Landskrona Museum, visas årets nationella presentation, en samling av 19 samtida indiska fotografer. Hellre än att visa de allra mest etablerade eller historiskt betydelsefulla fotograferna har utställningen ambitionen att visa det allra senaste.
”Bombay memorial”.Bild: Apoorva Guptay
Detta resulterar i en presentation som speglar det breda spektrum som finns inom fotografiet överallt idag, från snapshots till videoessäer. Apoorva Guptays små bilder för tankarna till franskt gatufotografi, de är skickliga i sina kompositioner och har en märklig, nästan gammaldags, kvalitet. Det finns alltså fortfarande en stark koppling till 1900-talets pionjärer, samtidigt som generationen som växt upp i en digital tid inlemmar en sådan bildsyn i sina arbeten. Är en skärmdump ett foto? Anisha Baid använder en app för att placera 3D-modeller av vilda djur i övergivna urbana platser och tar sedan en bild av det hon ser i sin telefon.
”Wild lifes”, 2017.Bild: Anisha Baid
Att fotograferna på olika sätt är upptagna av det dokumentära gör att detta även är en utställning om olika aspekter av det indiska samhället. Anoop Rays vackra bilder på vänner känns oreserverade och bekanta, men samtidigt oerhört självständiga och egna. Saumya Khandelwals journalistiska serie om minderåriga flickor som tvingas gifta sig visar bröllop och hemliv, där flickorna förväntas ta hand om hushållet medan (den äldre) mannen arbetar. Selvaprakash Lakshmanans svartvita bilder från sydkusten, där industriutsläpp och byggarbeten har lämnat landskapet förorenat och eroderat, handlar mer om ögonblick än om långsam vardag. När en våg kraschar in över ett hus är det svårt att föreställa sig hur fotografen har varit placerad.
”Troubled waters”.Bild: Selvaprakash Lakshmanan
I boken ”Himlens mörkrum” säger Jean Hermanson, som råd till unga fotografer, ”du måste gå ut och hämta hem något”. I dessa tider av gränsöverskridande praktiker är “View: India” en viktig påminnelse om att fotografi trots allt till stor del handlar om närvaro och plats, en förlängning av den mänskliga erfarenheten.
Gå till toppen