Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Eleverna på Apelgårdsskolan har blivit författare

300 elever på Apelgårdsskolan har under våren skrivit noveller om Rosengård. I veckan var det releasefest för fyra böcker där samtliga berättelser är med – eleverna har blivit författare.

De fyra novellerna ”Det hände i Rosengård”. I veckan var det releasefest.Bild: Bengt Arvidson
”Det hände i Rosengård” är fyra novellsamlingar med berättelser från Rosengård. Planeringen av projektet drog igång redan förra året och under våren har samtliga elever på Apelgårdsskolan skrivit om sin stadsdel.
– Det är ungefär 300 elever från årskurs ett till nio som nu har blivit författare, säger Ingrid Remvall som varit med och väglett eleverna.
Hon är själv författare och fick frågan av Apelgårdsskolans ledning om att vara med i projektet, som har finansierats av Skapande skola och Kulturrådet.
– Min roll har varit en inspiratör som har försett eleverna med kreativa verktyg, säger Ingrid Remvall.
Novellerna handlar om kärlek, sorg, våld och en hel del fantasy. Dessutom finns det kritik mot medierna.
– Min text handlar om att medierna svartmålar Rosengård. Jag hade svårt att hitta på något att skriva om men så fick jag det som ett tips av en vän, säger Nancy Salih.
– Det skrivs bara om dåliga saker, man skriver sällan om det som är bra och om man bor här så ser man att det finns så mycket kärlek här. Det är fantastiskt att bo här, det är som en liten familj, fortsätter hon.
Ingrid Remvall har tillsammans med skolans pedagoger hjälpt eleverna med texterna under hela processen.
– Det roligaste har varit de negativa eleverna som först sa ”nej, jag kan inte skriva”, men sen när det har lossnat och de har briljerat, det har varit så fantastiskt att se, säger Ingrid Remvall.
Böckerna har tryckts upp i fem exemplar och i höst kommer dessa att finnas för utlåning på skolans bibliotek.
– Vi hoppas även att de ska finnas för utlåning på Malmö stadsbibliotek men det har vi ännu inte fått ok på. Dessutom hoppas vi att alla elever kan få en egen bok att ta med hem och ställa i bokhyllan, säger Ingrid Remvall.
Nancy Salih från Rosengård har skrivit en novell om hur medierna svartmålar stadsdelen.Bild: Bengt Arvidson
Gå till toppen