Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad fördjupar samverkan med judiska församlingen

Malmö stad ska stärka samarbetet med judiska församlingen, bland annat genom mer stöd till judiska informationscentret och insatser för att motverka antisemitism.

PÅ måndagen beslutade kommunstyrelsen arbetsutskott (ksau) att ta fram ett förslag till ett så kallat IOP mellan Malmö stad och judiska församlingen.
IOP står för Idéburet Offentligt Partnerskap, en samarbetsform mellan till exempel kommuner och idéburna organisationer som trossamfund eller intresseorganisationer. För att motverka den ökande antisemitismen i Malmö har ett sådant här projekt mellan Malmö stad och Judiska församlingen i Malmö diskuterats under de senaste månaderna.
Beslutet i ksau innebär att stadskontoret nu får i uppdrag att, tillsammans med grundskoleförvaltningen, kulturförvaltningen och fritidsförvaltningen, senast i november föreslå hur ett sådant samarbete kan se ut.
Hur mycket pengar som ska avsättas till IOP-samarbetet är inte klart. I dagsläget får Judiska församlingen i Malmö ungefär en miljon kronor om året i diverse bidrag från Malmö stad.
Frågan har aktualiserats i och med flera uppmärksammade händelser där judar och judiska församlingen utsatts för mordbrand och dödshot.
I ett tilläggsyrkande till ärendet om samarbetsavtalet ville oppositionsledaren Torbjörn Tegnhammar (M) dessutom att politikerna från båda blocken skulle göra ett gemensamt uttalande där man fördömer antisemitism.
– Det finns en poäng i att göra ett blocköverskridande uttalande. Det är mycket tråkigt att det inte blir av, säger Torbjörn Tegnhammar.
I ett annat ärende beviljade KSAU 1,6 miljoner kronor till utökade samtal mellan Malmöbor med judisk respektive muslimsk tro. Pengarna går till föreningen Amanah, som ordnar samtal mellan en judisk rabbin och en muslimsk imam. Samtalen hålls inför publik och hålls i skolor och föreningar, med elever och ungdomar som målgrupp.
På söndagen tillkännagav näringslivsprofilerna Dan Olofsson och Lennart Blecher att de gått ihop med andra aktörer och skänker 40 miljoner kronor till judiska församlingen i Malmö. Pengarna ska användas till församlingens verksamhet och säkerhetsarbete med vakter och övervakningskameror.
Artikeln har rättats. I en tidigare version stod det felaktigt att beslutet om samarbetsprojektet mellan Malmö stad och Judiska församlingen sköts upp.
Gå till toppen