Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Ingen väger tyngre än Reinfeldt.

Fredrik Reinfeldt (M), här under politikerveckan i Almedalen förra året, har mer att ge.Bild: Henrik Montgomery/TT
Efter Anita, Margot och Cecilia lutar det åt en Ylva. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).
Men inte bara för att förteckningen över svenska EU-kommissionärer inte ska börja likna fruntimmersveckan är det kanske dags för en Fredrik. Fredrik Reinfeldt.
Kandidatens kön hör ärligt talat inte till de tyngre argumenten när Sveriges näste kommissionär ska utses. Må bäste man eller kvinna vinna. Men det är svårt att hävda annat än att Fredrik Reinfeldt skulle vara sällsynt väl lämpad för jobbet.
Reinfeldt tog 2003 över som ordförande i ett parti i spillror. Moderaterna hade föregående år gjort ett katastrofval. Partiet tappade 7,7 procentenheter och fick stöd av bara 15,3 procent av väljarna.
Reinfeldt byggde upp Nya Moderaterna till ett brett parti och mutade skickligt in mittfältet i svensk politik. Parallellt med detta skapades Allians för Sverige, som Reinfeldt ledde till valseger först 2006, då Moderaterna nådde 26,2 procent, och sedan 2010 – där M fick 30,1 procent, partiets bästa resultat någonsin i ett riksdagsval.
Som Sveriges statsminister under åtta år nådde han popularitetssiffror som ingen annan svensk regeringschef nått upp till. Och ingen svensk regering har, enligt statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson, fått högre betyg av väljarna än den alliansregering Reinfeldt ledde 2006–2010.
Allt detta verkar Moderaterna idag vilja förtränga. När partiet på sin hemsida sammanfattar sin historia dyker Reinfeldts namn bara upp två gånger: i en uppräkning av partiordföranden respektive en uppräkning av moderata statsministrar.
Reinfeldts liberalism, hans tro på öppenhet, tolerans och inkludering – uttryckt inte minst i synen på invandring – har uppenbarligen gjort honom till en kontroversiell figur i dagens Moderaterna.
Fredrik Reinfeldt är en erfaren statsman. Under de åtta åren som svensk statsminister satt han även med i Europeiska rådet, där medlemsländernas stats- och regeringschefer gemensamt drar upp riktlinjerna för EU:s långsiktiga utveckling.
Reinfeldt vet hur EU och internationell politik fungerar. Han har rimligen kvar ett brett, internationellt nätverk efter alla år i europeisk toppolitik.
Som kommissionär är uppgiften inte att företräda ett parti eller det land som utsett dig, utan unionens gemensamma intressen. Ändå går det inte att bortse från den partipolitiska dimensionen. Sveriges nuvarande kommissionär, Cecilia Malmström, hämtades från Liberalerna. Säkert är statsminister Löfven (S) lockad av tanken att skicka någon ur de egna partileden till Bryssel.
Förhoppningsvis är han för klok för att falla för den frestelsen.
Sverige är inte ett tungt EU-land. Så om Sverige hoppas på att få någon av de mest åtråvärda kommissionärsposterna, rentav uppdraget som vice ordförande i kommissionen, gäller det att skicka ett tungt namn.
Och det är svårt att se något namn tyngre än Fredrik Reinfeldt.
Gå till toppen