Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad i nytt samarbete med Judiska församlingen: ”En rejäl satsning”

Malmö stad hoppas att ett fördjupat samarbete med Judiska församlingen i Malmö ska motverka antisemitism och stärka judarnas ställning i staden.

Judiska församlingens synagoga på Betaniaplan i Malmö.Bild: Hussein El-alawi
Försök till mordbrand mot Malmö synagogas kapell. En demonstration på Möllevångstorget där mötesdeltagarna riktade dödshot mot judar. Och på 1 maj i år skanderade demonstranter från SSU Skåne att man ville ”krossa sionismen” – en ramsa som både SSU Skåne och Socialdemokraterna i Malmö senare tog avstånd från.
Nu satsar Malmö stad på ett fördjupat samarbete med Judiska församlingen i Malmö för att få bukt med antisemitismen i staden.
– Vi har haft en dialog med Judiska församlingen och de vill kunna bredda sin verksamhet och jobba mer långsiktigt. Vi kommer att jobba med det här i tre år och tillsammans definiera hur våra verksamheter ska möta behovet av information och kunskap om den judiska befolkningen, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) vill se ett fördjupat samarbete mellan Malmö stad och Judiska församlingen i Malmö. Hon understryker att även om Malmö stad avsätter mer pengar till församlingen, ska också Malmö stad göra mer inom sin organisation för att bekämpa antisemitismen.Bild: Lars Brundin
Konkreta förslag på hur man ska jobba kommer att presenteras efter sommaren, men sammanfattat ska man satsa på att utveckla det Judiska informationscentret och fokusera på olika utbildningsinsatser i Malmös skolor. Om tre år kan samarbetet bli förlängt ytterligare.
I dagsläget får Judiska församlingen i Malmö ungefär en miljon kronor om året i diverse bidrag från Malmö stad. Den summan kommer öka framöver, men Stjernfeldt Jammeh kan inte säga med hur mycket.
– Vi är beredda att satsa mer för att nå bredare. Det är en ambitionssatsning, en rejäl satsning.
I oktober 2020 kommer Malmö att stå värd för en internationell konferens mot antisemitism och för hågkomst om Förintelsen. Och Malmö stad arbetar dessutom för att det planerade museet om Förintelsens överlevare ska hamna i Malmö.
– Det finns väldigt bra argument för att museet ska vara i Malmö. Har man det i Malmö kan man nå ett stort antal skånska skolelever som annars inte får tillgång till den här statliga verksamheten, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Gå till toppen