Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Snart har Malmö kanske ingen judisk befolkning kvar. Program mot antisemitism behövs i skolorna.”

Förlägg museet om Förintelsen till staden där det bäst behövs – det vill säga Malmö. Det skriver de lokala företagarna Dan Olofsson och Lennart Blecher.

I en djupt allvarlig situation där det nu går att befara slutet för den judiska minoriteten i Malmö förändrar inte politikernas allmänna uttalanden något. Det skriver Dan Olofsson och Lennart Blecher.Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Malmö har sedan mitten av 1800-talet haft en betydelsefull judisk minoritet som mycket positivt bidragit till stadens utveckling. Efter Förintelsen var Malmö en uppskattad fristad för många judar undan antisemitism. De kände en stor frihet i att få leva och verka i vår stad utan trakasserier. De var medborgare som alla andra, men minnena om vad antisemitismen kan åstadkomma bar de med sig.
Utvecklingen har dock vänt. Den judiska församlingen hade för några decennier sedan över 2000 medlemmar. Nu är antalet nere i 380 medlemmar och det minskar snabbt. Unga judiska familjer lämnar staden vilket i många fall beror på att de känner sig otrygga och de äldre åldras och avlider.
Det oerhörda håller på att hända. Inom ett decennium kan det vara så att Malmö inte har någon judisk befolkning av betydelse.
Substantiella insatser behövs för att motverka denna utveckling som vi som är verksamma inom näringslivet finner djupt bekymmersam. Vi accepterar inte att antisemitismen fått gro i Malmö under senare år. Vi accepterar inte att det bara finns ett par gymnasieskolor i Malmö där unga judar kan studera utan att bli trakasserade.
Vi accepterar inte att många unga judar numera inte vågar ha sin davidsstjärna synlig när de rör sig i staden utan att trakasseras. Vi accepterar inte att våra uppskattade judiska medborgare ska behöva leva med rädsla för attentat och med beväpnade vakter när de samlas.
Det minskade medlemsantalet i den Judiska församlingen kombinerat med ökade kostnader för säkerhet har skapat betydande svårigheter för att driva en vital församlingsverksamhet. Vi vill därför i konkret handling visa vårt stöd till den Judiska församlingen. Följande åtaganden har gjorts:
Den Judiska församlingen behöver långsiktigt stärka sin församlingsverksamhet, eftersom denna är navet för den judiska kulturen i Malmö. De personella resurserna behöver förstärkas liksom det fysiska skyddet i form av beväpnade vakter, övervakningskameror etcetera. Vi som undertecknar denna artikel har därför åtagit oss att årligen under en tioårsperiod donera fyra miljoner kronor till den Judiska församlingen.
Det är nödvändigt att upprusta den Judiska församlingens center som är mycket nedslitet. Vi ser positivt på att samtal inom näringslivet inom kort ska kunna resultera i ett förmånligt långfristigt åtagande om 25 miljoner kronor så upprustning kan ske.
Malmö synagoga byggd 1903 är en fin kulturbyggnad. Vi kommer att se till att resurser finns så att denna inte förfaller.
Vi gör dessa åtaganden eftersom det är mycket väsentligt att vi kan behålla vår judiska minoritet. Vi gör det också för att den antisemitiska stämpel som Malmö fått internationellt skadar Malmös rykte och behöver försvinna. Slutligen gör vi det för att den växande antisemitismen med åtföljande dödliga attentat runt om i Europa, till exempel i närliggande Köpenhamn, är skrämmande.
Malmö stads åtgärder under senare år för att bryta den antisemitiska utvecklingen har varit otillräckliga. Vi har nu arbetat med att försöka få Malmö stad att göra ett konkret åtagande för ett långsiktigt program mot antisemitism på skolorna. Tyvärr vill inte ledningen för Malmö stad i form av socialdemokrater och liberaler göra konkreta åtaganden för framtiden utan i stället gör de allmänna uttalanden som inte kan kvantifieras.
Detta i ett läge när vi står inför den mycket tragiska realiteten att under vår samtid kan det allvarliga hända att hela den judiska befolkningen i huvudsak lämnar staden – och att många gör det eftersom de känner sig trakasserade och otrygga. I denna situation förändrar inte allmänna uttalanden något, utan det är substantiella, konkreta och långsiktiga åtgärder som behövs.
Vi utmanar nu Malmö stad att över partigränserna konstruktivt och positivt samla sig till ett substantiellt och konkret paket för att motverka antisemitismen och värna den judiska minoriteten.
Också staten kan bidra genom medel för säkerhet till den Judiska församlingen och genom att förlägga det planerade museet om Förintelsen till den stad i Sverige där detta museum bäst behövs – det vill säga Malmö.
Antisemitismen behöver kraftfullt motverkas i Malmö.

Dan Olofsson

Lennart Blecher

Dan Olofsson är entreprenör och ägare till Danirkoncernen
Lennart Blecher är vd och partner i EQT
Gå till toppen