Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Alla vägar bär till Östra Torn

Hur kommer man till Östra Torn? Ja, man tar antingen höger eller vänster, meddelar kommunen. Eller cyklar i en helt annan riktning.

Vilken väg ska man välja för att komma till Östra Torn?Bild: Alexander Kuprijanko
När jag vid lunchtid i söndags cyklade tillbaka hemåt mot Östra Torn efter att ha hämtat ett paket på Linero stötte jag plötsligt på en märklig skylt. Eller snarare två.
Den ena talade om att jag skulle cykla åt höger för att komma till Östra Torn. Den andra berättade att jag borde välja motsatt håll om jag ville till ÖT.
Jag gjorde det enda rationella – och cyklade i en tredje riktning, den väg som jag själv vet är den snabbaste hem till Östra Torn.
Men vad är det egentligen som har hänt här? Från kommunen fick jag ett mångtydigt svar på Twitter när jag föreslog att man kanske skulle strunta i att skylta om man inte vet var ÖT ligger:
”Hej Alexander! Det är mycket möjligt att flera, kanske rentav alla vägar leder till Östra Torn, men för säkerhets skull vill vi gärna veta var skylten står. Kan du återkomma så skickar jag vidare till tekniska förvaltningen. Vänliga hej, Annika, kommunikatör”.
Den vänliga hejaren med förnamnet Annika heter Henning i efternamn och är pressansvarig på Lunds kommun.
– Förvaltningens kommunikatör Katarina Granstedt kollade, men det var ingen på tekniska förvaltningen som visste vilka skyltar det var. Det var därför vi bad om att få veta det, förklarar Annika Henning när jag, istället för att svara på Twitter, ringer upp henne.
Hur dubbelskyltningen uppstått vet inte Annika Henning. Jag får söka hennes kollega Katarina Granstedt istället.
Katarina Granstedt skickar mig i sin tur mig vidare till Anna Karlsson, chef för trafikenheten. Så vad är det egentligen som har hänt?
– Ja du, det vet jag inte. Antingen har vi inte tänkt efter eller så är det någon som skojat med oss, säger Anna Karlsson först.
Men, efter att ha fått veta var skyltarna är placerade, lanserar hon en tredje teori.
Om man vrider den översta skylten ett kvarts varv åt vänster och den andra ett kvarts varv åt höger så pekar båda skyltarna i samma riktning. Och dessutom i just den riktning som jag cyklade för att komma till Östra Torn.
– Så skulle det kunna vara. Nu får vi se till att de hamnar på rätt håll, säger Anna Karlsson.
Någon timme senare mejlar hon och berättar att båda skyltarna numera pekar åt rätt håll – mot Östra Torn.
Gå till toppen