Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De vill få fler att hundägare att plocka skräp i Lunds parker

Plocka upp mer än bara bajspåsen. Det uppmanar skaparna av Lunds första skräphund.

Ola Strandberg tillsammans med Stitch, en bulldog precis som skräphunden Sop Doggi Dog i bakgrunden.Bild: Cinna Gärdenfors
En stor bulldog i hönsnät ska inspirera fler Lundabor att börja ”dogga”. Det hoppas skaparna av Lunds första skräphund.
– Vi vill uppmana hundägare på promenad att ta med sig skräp och slänga det, till exempel i den här hunden. Man doggar, säger Pär Glans, från verksamheten Vattenverkstaden, som deltar i projektet.
Konceptet är en variant av det lite mer kända ”plogga”, som innebär att motionärer i joggingspåret passar på att samla på sig sopor längs sin väg.
Skräphunden i nät, som döpts till Sop Doggi Dog, har konstruerats av dem som arbetar och deltar i daglig verksamhet vid hunddagiset Höje hund och park i S:t Lars-parken. De tröttnade på att snubbla över skräp på marken när de rastade dagisets fyrbenta gäster.
– Överallt ligger det allt från Mc Donalds skräp till flaskor och fimpar. Vi tyckte inte att det såg trevligt ut och är rädda för att hundarna ska bli dåliga om de får i sig matrester, säger Mattias Glans, som jobbar på hunddagiset.
En annan förhoppning är fler ska tänka på hur kopplingen ser ut mellan det skräp som slängs i exempelvis S:t Lars-parken och den större miljö- och klimatförstöringen.
– Som idag, det blåser, och så förs skräpet ut i vattendrag och vidare ut i havet, säger Pär Glans.
Mattias Glans inviger skräphunden i S:t Lars-parken genom att lägga ner en trasig mjölkförpackning. Han hoppas att förbipasserande tömmer fickorna på skräp på samma sätt.Bild: Cinna Gärdenfors
Deltagaren Mee Olsson har sett hur miljöengagemang som börjar i liten skala kan växa och påverka många.
– Greta Thunberg är också en sån som protester mot klimatförstöring. Hon är inte så gammal, men hon är jätteduktig. Hon har också Aspbergers, och vill att vi ska försöka hålla naturen ren. Vi är också funktionshindrade och har lite olika förmågor. Det är bra om människor uppmärksammar nedskräpning, säger hon.
Genom att bygga och placera ut en första skräphund hoppas deltagarna i projektet på att konceptet ska sprida sig.
– Egentligen skulle Lunds kommun bygga flera sådana här hundar och sätta ut i parkerna, säger Peder Hansson från Vattenverkstaden.
Under nästan fyra månader har de som jobbar på hunddagiset i S:t Lars-parken jobbat med att konstruera kroppen på skräphunden.Bild: Cinna Gärdenfors
Gå till toppen