Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Hårda effektiviseringskrav - Region Skånes skatt för 2020 klubbad

Skatten i Region Skåne ligger oförändrad på 11:18 kronor. Det klubbades på regionfullmäktige under tisdagen. Oppositionen varnar för ”ett stålbad för sjukhusen” med alliansens budget.

Alliansen i Region Skåne har som mål att satsa mer resurser på vårdcentralerna, och att folk ska söka vård där. Oppositionen oroar sig för att det kommer att gå ut över de skånska sjukhusen.Bild: Johan Nilsson/TT
– Alla som har hållit på med sjukvård vet att ett effektiviseringskrav på två procent är omöjligt. I realiteten blir det nedskärningar, sade regionrådet Henrik Fritzon (S) i debatten om den budget som alliansen lagt.
S ville höja skatten med 15 öre nästa år, MP vill höja den med 20 öre och V vill höja med 50 öre.
Samtliga rödgröna partier vill behålla den demografiska uppskrivningen av vårdens bidrag, som baseras på att Skånes befolkning blir större och äldre. Deras skuggbudgetar satsar mer på kollektivtrafiken, bland annat för att återställa de bussturer som sparats in redan i år.
– Vi vill även ge kulturens budget ett rejält tillskott, så att vi kan se nedskärningarna 2019 enbart som ett pinsamt undantag, sade regionrådet Sara Svensson (V).
Men alliansens förslag på oförändrad skatt stöddes av SD, och gick därmed igenom.
– Att oppositionen går fram med skattehöjningar när det inte ens gått ett halvår efter en stor höjning - det visar på lättja och oansvarighet. Det är lätt att dela ut pengar till allt och alla men det är svårt att prioritera, sade regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M).
Trots att prognoserna pekar på att årets budget inte hålls, har alliansstyret även för 2020 lagt en budget för överskott på nästan en miljard kronor.
Sonesson lyfte fram tre satsningar i alliansens budget för att korta vårdköer: en stimulanspott på 141 miljoner som fördelas till effektiva avdelningar och sjukhus, en pott på 270 miljoner för innovationer och nya arbetssätt och 109 miljoner till vårdvalen som behandlar exempelvis hud- och ögonsjukdomar.
Läs också Större krav på effektiva sjukhus i Region Skånes budget för 2020
Att nästa års budget tas redan i juni är en ny rutin, som Region Skånes alliansstyre har infört. Normalt tas skattesatsen och beslut om regionbidrag till olika verksamheter i oktober-november.
– Vi tror att tidigareläggningen av budgetprocessen gör att våra nämnder kan lägga realistiska internbudgetar och verksamheterna hinner räkna på sina pengar, förklarade Carl Johan Sonesson.
Fakta

Region Skånes budget 2020

Region Skåne får sina intäkter från skatter och statliga bidrag. Regionskatten höjdes med 49 öre 1 januari till 11:18 kronor. Det förändras inte nästa år.

Totalt fördelas 42,7 miljarder i regionbidrag under 2020 :

Hälso- och sjukvården: 37,2 miljarder. (Sjukhus, vårdcentraler, psykiatri)

Regional utveckling: 3,6 miljarder. (Kulturen, kollektivtrafik, regional utveckling)

Verksamhetsstöd/övrigt: 1,9 miljarder. (Regionstyrelsen, personalnämnd, servicenämnd)

Gå till toppen