Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Krisavtal ska reglera brandarbete

Brandbekämpning i Sala i fjol.Bild: Fredrik Sandberg/TT
Efter fjolårets stora skogsbränder rådde viss förvirring om ersättning till alla de olika yrkesgrupper som ryckte ut för att hantera krisen.
Nu vill Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, tillsammans med berörda fackförbund förhandla fram ett ”krisavtal”, rapporterar Sverige Radio Ekot.
– Vid kris finns det behov för en större flexibilitet i anställningsvillkoren, särskilt då vad gäller arbetstidsförläggningen. Vi behöver också en enhetlig reglering av villkoren: alla som jobbar vid en kris ska veta vilka villkor som gäller, säger SKL:s förhandlingschef Jeanette Hedberg till radion.
– Det omfattar ju brandmän, sjuksköterskor, läkare, lärare. Alla.
Kommunal företräder Räddningstjänstens anställda och enligt fackförbundets avtalssekreterare Lenita Granlund rådde det stor förvirring om ersättning.
– Det är frågor som arbetstider, ersättningar och arbetsmiljöfrågor som uppstår. Det kan vara restider, när ska man få sin vila, när ska man träda i tjänst igen, säger hon.
Gå till toppen