Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Stens brygga återinvigs för andra sommaren på raken

När Näsets populäraste badplats spolades sönder i nyårsstormen var det oklart om upprustningen skulle bli klar till sommar och semester. Men mot alla odds höll tidsschemat – och uppdaterade Stens brygga får stående ovationer av premiärbadarna.

"Det bästa med Stens brygga är ljuset, folket och att det är så hälsosamt att bada. Renoveringen är ett lyckat tillskott till kommunen. Så mycket glädje." Vivi Cedergren från Skanör har varit badplatsen trogen i många år. Men den gamla bryggan var obekvämare och det var svårare att komma ner i vattnet, tycker hon. Nu har trädäcken i hamnen blivit en mötesplats för alla åldrar.Bild: Micaela Landelius
Vivi Cedergren sitter insvept i sin badkappa och tittar ut över det turkosblå vattnet. I många år har hon haft samma morgonritual: varje dag byter hon om till badkläder, sätter sig i bilen och kör ner till Stens brygga för ett dopp. Efter nyårsstormen Alfridas härjningar i hamnen var hon rädd att den rutinen skulle brinna inne i sommar.
– Under våren har jag varit här varje vecka. Tittat och tänkt att de inte skulle hinna få bryggan på plats. Nu är jag glad och lättad, säger hon och pekar mot trädäck och hoppstegar, som officiellt nyinvigdes i slutet av förra veckan.
"Ett, två, tre... På det fjärde ska det ske..."Bild: Micaela Landelius
Fakta

Detta har hänt

Den populära badplatsen Stens brygga i Skanörs hamn återinvigdes förra sommaren efter en efterlängtad och omfattande renovering. Sammanlagt investerade Vellinge sex miljoner i att bygga om och ut platsen med bland annat trädäck, planteringar, torgyta och återvinningsstation.

I samband med att stormen Alfrida svepte in över Skåne den 1 januari spolade kraftiga vågor sönder stora delar av badplatsen.

Länge var det oklart om upprustningen skulle hinna bli klar till sommaren, bland annat på grund av leveransförseningar.

Vivi Cedergren är positiv till att Stens brygga byggts ut med trädäck och sittplatser, men framförallt att området har tillgänglighetsanpassats. Efter en skada för några år sedan hade hon svårt att ta sig ner i vattnet från den gamla bryggan.
– Nu är det så tillgängligt och fritt. Jag badar, sen sitter jag här och vilar en stund innan jag åker hem och äter frukost. En mycket bra start på dagen, säger hon.
Upprustningen har blivit ett verkligt lyft för Stens brygga, tycker Niklas Skoog. "Nu när man kan sitta här och fika, och hoppa i vattnet från däcken".Bild: Micaela Landelius
För åretruntbadaren Niklas Skoog från Skanör har Stens brygga alltid haft en viktig plats i vardagen. Och i samband med sitt nyårsdopp var han kanske en av de sista som såg den gamla bryggan innan den spolades sönder.
– Stens brygga har en central roll här. Det är en institution för de äldre, och det har alltid varit mycket folk här. Men nu har det blivit mer badplats och tillhåll, säger Niklas Skoog.
– Och den hade gärna fått bli lite större. Man kanske kan förlänga trädäcket utåt pirarmen så att fler får plats.
Hopp om dopp. Isak Svanström tar språnget från Stens brygga.Bild: Micaela Landelius
Näsetborna Sofia Persgaard och Isak Svanström är nere i hamnen och doppar sig så fort de hinner. Och så har det varit så länge de kan minnas.
– Nu är väl huvudgrejen att den nya bryggan håller om det kommer en ny storm, säger Isak Svanström.
Isak Svanström och Sofia Persgaard badar på Stens brygga minst en gång om dagen.Bild: Micaela Landelius
Enda "nackdelen" som de kan se med upprustningen är att fler turister upptäcker deras smultronställe.
– Det har blivit mer folk som är här nere och tar bilder och äter lunch. Det kan bli lite trångt, säger Isak Svanström.
"Den här platsen är rogivande. Nästan lite meditation för mig", säger Skanörsbon Rose-Marie Lindberg om de dagliga baden från Stens brygga.Bild: Micaela Landelius
En annan trogen besökare på Stens brygga är Skanörsbon Rose-Marie Lindberg.
– Jag är här så mycket jag kan och så länge jag kan. Det är starten på min dag, och avslutningen också, så ofta jag har möjlighet, säger hon och berättar att hon tillhör morgongänget, som i åratal börjat dagen med ett dopp i hamnen.
Under förra sommaren var badplatsen en riktig samlingsplats, säger hon. En som bättre kunde svälja anstormningarna av folk än den enda smala bryggan som fanns på platsen tidigare.
– Där behövde man nästan ta kölapp för att klara trycket.
"Starkt stål, svagt trä". Så förklarar Jan-Åke Hansson, teknisk chef i Vellinge, att Stens brygga så lätt kunde spolas sönder. Därför har den uppdaterade versionen av badplatsen förstärkts med ett betongdäck som ska skydda mot stormvågor som sköljer upp underifrån.Bild: Mats Amnell
Och hur kommer badplatsen att klara nästa storm? Jan-Åke Hansson, teknisk chef i Vellinge, säger att den största förändringen i den nya konstruktionen är ett betongdäck som ska skydda bryggan från vågor som slår upp underifrån. Uppe på det har man lagt ett räfflat trädäck, som också fungerar som halkskydd.
Exakt vad prislappen för återuppbyggnaden landar på är oklart, enligt Jan-Åke Hansson. Det som är klart är att entreprenören, som hade en garantitid för bygget, kommer att stå för huvudparten av kostnaden.
Gå till toppen