Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studie: Allt fler kvinnor gör indiefilm

Andelen kvinnor som medverkar bakom kameran vid indiefilmproduktioner har nått rekordhöga nivåer, visar en studie från San Diego State University. Men männen är fortfarande fler än dubbelt så många.

Allt fler kvinnor gör indiefilm, enligt en ny studie. Arkivbild.Bild: Patrick Semansky AP/TT
I studien har man bland annat undersökt hur många kvinnliga regissörer, manusförfattare, producenter och klippare som medverkat i de indiefilmer som visats på de största filmfestivalerna de senaste tio åren, och på så vis kommit fram till att det skett en procentuell ökning på flera områden, skriver The Wrap.
Andelen kvinnliga regissörer ökade till exempel från 22 procent 2009 till 33 procent, den högsta noteringen hittills, 2019, enligt studien.
Den visar även att filmer som regisseras av kvinnor tenderar att ha fler kvinnor på andra höga positioner inom filmproduktionen. 72 procent av filmerna som regisserats av en kvinna hade minst en kvinnlig manusförfattare.
Bland de stora filmproduktionerna ser utvecklingen inte riktigt lika ljus ut, visar andra studier.
En undersökningen gjord av Stockholms feministiska filmfestival, som granskade samtliga filmer som visades på bio i Sverige 2018, visar att 80 procent av alla filmer regisserats av män. Samma undersökning visar också att endast 17 procent av alla filmer som släpptes på Netflix under 2018 regisserats av kvinnor.
Gå till toppen