Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Falsk polis ringde: Lägg pengarna i en påse utanför dörren

Tre kvinnor blev uppringda av en falsk polis som pratade polska under tisdagen. Uppringaren uppmanade dem att lägga pengar och värdesaker i en påse utanför dörren.

Tre kvinnor uppmanades att lägga pengar utanför sin dörr av en person som sa att hon var polisen. På onsdagen fick en kvinna på Lorensborg ett liknande samtal.Bild: Patrick Persson
De tre kvinnorna är mellan 55 och 85 år. De känner inte varandra utan polisanmälningarna kom in var för sig under tisdagen. Polisen tror att ännu fler kan ha fått samtal från den falska polisen.
– Har man drabbats uppmanar jag alla att höra av sig till oss. Vi behöver fler detaljer och ett tydligare grepp om omfattningen, säger Nils Norling, polisens presstalesperson.
Två av kvinnorna fattade misstanke och började ifrågasätta uppringaren, som då blev aggressiv och la på. Den tredje kvinnan la sina pengar i en påse utanför dörren – de är nu försvunna.
Enligt polisen gav uppringaren ett seriöst intryck. Kvinnorna varnades av den falska polisen för ett pågående brott. De fick reda på att det pågick en polisinsats. Bara utanför dörren kunde deras pengar vara säkra från bedragare, enligt anmälningarna.
– Polisen ringer definitivt aldrig och begär att man ska göra så här. Om man blir osäker: Lägg på. Ring 11414 och kolla om det är någon som har ringt från polisen, säger Nils Norling.
Inte heller ringer polisen upp och pratar polska med personer.
– Jag förmodar att man valt ut personer med polska namn, så det kan vara bra att vara lite uppmärksam. Vi vill också varna: Det här brottet pågår just nu, säger Nils Norling.
Uppringaren är nu misstänkt för föregivande av allmän ställning – det är när man uppger att man är polis utan att vara det, samt bedrägeri och försök till bedrägeri.
På onsdagen fick en kvinna på Lorensborg ett liknande samtal där hon uppmanades att lägga pengar och smycken utanför dörren. Om hon inte gjorde det hotade uppringaren med att hon skulle bli rånad.
– Vi är på plats och pratar med kvinnan, sa Filip Anna, presstalesperson vid polisens ledningscentral, vid 16-tiden.
Det är dock oklart om denna uppringare sa att hen kom från polisen.
Gå till toppen