Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hon återupplever polskt drottningsliv

När blicken föll på prinsessporträttet tändes något i 11-åriga Victoria Enefors. Nu reser Lundabon landet runt för att levandegöra en historisk drottning – och själv leva renässansliv.

Victoria Enefors slogs tidigt av likheter mellan henne och den polsksvenska drottningen Katarina Jagellonica, och har sedan dess intresserat sig för hur hennes liv såg ut.Bild: Cinna Gärdenfors
Det har varit ett intensivt år för Victoria Enefors. Efter besök på ett tiotal europeiska renässansslott och en kröningsresa på ett 1500-talsskepp landar hon nu i sin lägenhet i Lund inför en seglats till Gripsholms slott efter midsommarhelgen. Allt iförd en svart sammetsklänning hon sytt för hand efter drottning Katarina Jagellonicas förlaga.
Just i år är det 450 år sedan den polsksvenska drottningen kröntes i Sverige, något Victoria Enefors vill uppmärksamma genom att följa henne i spåren. Tidigare i juni upprepade hon därför drottningens kröningsresa på Mälaren och senare i sommar väntar uppdrag som bland annat guide runt om i landet.
– Jag gillar överraskningar och får mycket positiv respons. Många tycker det är en häftig upplevelse, och det är viktigt att det blir så tidsenligt och historiskt som möjligt, säger hon.
Viktoria Enefors fascination för Katarina Jagellonica inleddes under en historielektion på mellanstadiet, när hon fick syn på ett porträtt i en bok.
– Hon var vacker och såg väldigt polsk ut. En polsk prinsessa, henne ville jag läsa mer om.
Sagt och gjort. I drygt 25 år har Victoria Enefors nu fördjupat sig i historien kring både Katarinas liv och renässanstiden i stort.
– Jag tittar i arkiv, pratar med forskare, går på teaterföreställningar och besöker historiska miljöer, säger hon.
Hon räknar upp flera likheter mellan dem. Båda föddes i Polen men flyttade senare till Sverige. Båda troende katoliker, med samma längd och ögonfärg. I år är Victoria Enefors dessutom lika gammal som Katarina Jagellonica var när hon kröntes – 36 år gammal.
Nyfikna blickar och uppskattande kommentarer är de reaktioner Victoria Enefors oftast möter när hon ikläder sig Katarina Jagellonicas klänning. Parkarbetaren Anders Vesterlund är en av de som vill ställa frågor.Bild: Cinna Gärdenfors
Victoria Enefors är också medlem i en renässansförening där deltagarna samlas på ett slott några gånger om året för att leva 1500-talsliv.
– Man broderar eller syr kläder, äter tidens mat och umgås. Det är väldigt kul faktiskt, att man kan förflytta sig till en annan tid. Det blir ett sätt att återuppleva historien.
Handsydda pärlor från flera av de europeiska städer som drottningen Katarina Jagellonica besökte utsmyckar sammetsklänningen.Bild: Cinna Gärdenfors
Till vardags arbetar hon som socionom, så att hitta tiden till historieintresset kräver en del uppoffringar.
– Under en period gick jag upp klockan fyra för att förlänga dygnet. Mina väninnor har klagat så smått på att jag aldrig träffar dem.
Ändå är det värt det, tycker hon.
– Vännerna och gymmet finns kvar, och det dröjer 50 år till nästa stora jubileum.
För hon räknar med att Katarina Jagellonica ska finnas med som ett intresse under lång tid framöver.
– Jag har sagt att jag ska intressera mig för henne tills jag är 57 år. Hon levde så länge, så jag ska gestalta henne tills jag själv blir så gammal.
För att hålla fokus under perioden när hon sydde på sammetsklänningen bytte Victoria Enefors bakgrundsbild på mobilen till ett porträtt av Katarina Jagellonica.Bild: Cinna Gärdenfors
Gå till toppen