Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Röster på en påhittad säkerhet förvärrar utanförskapet

Många lägger sin röst på fortsatt socialbidrag, menar Magnus Thulin (C).Bild: Björn Larsson Rosvall / TT
Många invånare i östra Malmö röstar för fortsatt socialbidragsberoende
Efter en hyfsat lugn tid med Malmömått mätt har vi den senaste tiden sett dödsskjutningar och ett antal förödande sprängningar av lägenhetshus i Malmö. Varför är då Malmö en sådan utsatt stad när det kommer till denna brottslighet?
Man behöver inte vara professor i statistik för att gräva fram en del underliggande faktorer. Låt mig påvisa några:
Malmös invånare tar emot mängder med socialbidrag, eller ekonomiskt bistånd som några nu väljer att kalla det. 2017 stod dessa för runt en miljard kronor av Malmös utgifter.
Skolans kvalité i Malmö är rankad som nummer 220(!) av 290 kommuner i Sverige enligt Lärarförbundet.
Företagsklimatet är katastrof för lokala företagare och kommunen är rankad som nummer 159 i Sverige enligt Svenskt näringsliv.
Den svarta ekonomin är antagligen den absolut största i Sverige och omsätter miljarder. Massor av skatteintäkter går förlorade.
Arbetslösheten i Malmö ligger på 13,9% (Sverige 7%).
Antalet anmälda brott och våldsbrott ligger långt över Sverigesnittet.
Socialdemokraterna eller arbetarpartiet som de kallar sig, har styrt Malmö i 25 år, men sanningen är att de flesta “arbetare” inte längre röstar på Socialdemokraterna. I vilka områden lägger då en stor andel sin röst på dem?
Herrgården 77%
Örtagården 75%
Törnrosen 74%
Detta är områden där många invånare känner stor otrygghet, har hög arbetslöshet, där en stor andel lever på socialbidrag. Dessa områden har också sämst skolor, droghandel sker öppet och andelen brott är hög.
Jag ställer ofta frågan: Hur kan man rösta på Socialdemokraterna i Rosengård när situationen ser ut som den gör? Vet ni vad jag brukar få för svar? Att man röstar på “soc”. Man röstar alltså på socialbidrag!
För många människor i östra Malmö är socialbidrag synonymt med Socialdemokraterna. Att höra detta gör mig verkligen djupt bedrövad. Många röstar på den ekonomiska tryggheten som socialbidrag för med sig. Enligt mig är dock detta en påhittad säkerhet då utanförskapet endast blir värre med denna bidragsgenerositet.
Jag tror att väldigt många människor är rädda för förändring i östra Malmö, men är det något Malmö behöver så är det en nystart med ett nytt styre. En gång var Socialdemokraterna ett parti för arbetande människor, idag är det ett bidragsparti som bygger sin makt på människor som inte förvärvsarbetar.
Magnus Thulin
Vice ordförande Centerpartiet i Malmö, företagare och ekonom
Läs också Vi vill ha din åsikt – så här gör du
Gå till toppen