Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ung kompositörs första verk spelas av Nordiska ungdomsorkestern

Nordiska ungdomsorkestern är igång för sommaren och ger sin första konsert på torsdag.
Ett av styckena då blir en helt ny komposition av 17-åriga Moa Glimberg, hennes första hela verk.
– Jag blev helt klar med noterna först i torsdags, berättar hon.

Kontrabasist, kompositör och medlem av årets Nordiska ungdomsorkester: Moa Glimberg.Bild: Ingemar D Kristiansen
Stycket heter ”Om jag bodde på månen” och spelas av en flöjt, en klarinett, en fiol, en viola, en cello, en kontrabas, slagverk och piano.
Titeln och inspirationen kommer från Moa Glimbergs egen novell med samma namn. Hon ska själv sköta kontrabasen under konserten.
– Musiken är lite åt det minimalistiska hållet, säger hon.
– Stycket heter ”Om jag bodde på månen” och delar av det är ganska kalla och tomma, med bara en cello på en lång ton, med lite grejer från andra instrument över.
I novellen bor ett ensamt jag på månen och ensamheten går alltså igen i styckets melodi, men den spelas av flera olika instrument som efter hand kommer ihop.
– Där blommar musiken upp. I min novell har jag ett palats på månen, palatset är när de olika instrumenten spelar tillsammans.
Moa Glimberg känner sig hyfsat nöjd med sitt första hela stycke. Hon har också några oavslutade bakom sig.
– Det är svårspelat bara, där finns många rytmer som går emot varandra. Jag hoppas vi kommer att klara det. Men det fungerar bättre och bättre.
Lite knepigt är det också att beskriva vad hon själv kände när repetitionerna kom igång och hon för första gången fick höra sin egen musik med rätt instrumentsättning.
– Att lyssna medan man själv spelar och koncentrerar sig är inte så lätt.
Fullt fokus. Moa Glimberg repeterar med baskollegorna Ariadna Kozlovski från Malmö och Elvira Peterson från Stockholm.Bild: Ingemar D Kristiansen
Moa Glimberg bor i Arlöv, men har just gått ut andra året på estetisk linje, musik, på Spyken. Hennes stycke letade sig till Nordiska ungdomsorkestern (NU) tack vare att hon skrev det inom ett projekt hos Föreningen svenska tonsättare. Håkan Carlsson, tidigare rektor på Kulturskolan, höll i projektet och tipsade de ansvariga på NU om Moas verk.
Att komponera den här sortens musik hade sina lurigheter.
– Det är väldigt svårt att skriva för instrument man inte spelar själv eller har koll på, som piano. Jag kollade med en pianist i efterhand, men han plockade bara bort en ton. Ett fiolackord var omöjligt, så det fick jag ändra.
Komponerandet kommer hon hursomhelst att fortsätta med, liksom kontrabasen, som hon tar privatlektioner på.
Moa Glimberg har faktiskt varit med i Sydsvenskan en gång tidigare, för fyra år sedan, men då i en helt annan roll: som elgitarrist i rockgruppen Twister. Kontrabasen föll hon för för tre år sedan.
– Jag hade spelat elbas i en blåsorkester och ville uppgradera mig. Kontrabasen känns mycket mer som en stor vän än vad gitarren gör, den känns närmare mig.
Fakta

Nordiska ungdomsorkestern 2019

Ger symfoni- och kammarkonserter den 20 och 23 juni i Folkparken, den 26 juni i Dalby kyrka, den 27 juni på Bergagården i Bjärred och den 30 juni i Folkparken.

Torsdagens inledande kammarkonsert hålls klockan 18 och innehåller en rad nyskrivna verk som uruppförs, flera signerade av medlemmar i NU. Detta är första året orkestern satsar på nykomponerat på detta vis.

Gå till toppen