Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Absolut Vodka får rätt – duckar rejäl skattesmäll

Högsta förvaltningsdomstolen (HFD) upphäver Skatteverkets tidigare beslut om att upptaxera sprittillverkaren The Absolut Company med över 100 miljoner kronor.

Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT
Enligt Skatteverket skulle Absolut Vodka, med tillverkning i skånska Åhus, ha undvikit att betala skatt genom att sälja sina produkter för billigt till sitt amerikanska dotterbolag 2007, men HFD anser inte att verket lyckats visa att prissättningen varit felaktig.
I domen skriver de att förhöjda beviskrav gäller vid efterbeskattning och fastställer därmed förvaltningsrättens dom från januari 2016. Domen innebär även att spritföretaget slipper ett påfört skattetillägg, och att bolaget får mer ersättning för sina rättegångskostnader i lägre instans.
Det hela började 2013, då Skatteverket slog ned på att den interna prissättningen i spritkoncernen. De menade att bolaget inte följt den så kallade armlängdsprincipen och höjde Absoluts inkomster för 2007 med 247 miljoner kronor, men sänkte sedan denna summa med 84 miljoner efter att bolaget begärt omprövning. Eftertaxeringsbeloppet på drygt 100 miljoner kronor baseras på den gällande dollarkursen 2007, enligt tidigare uppgift från kammarrätten.
Nuvarande Absolut Company blev 2008 en del av franska Pernod Ricard, i samband med försäljningen av Vin & Sprit.
Gå till toppen