Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Barn drunknar tyst. Håll koll i sommarvärmen.

Sommarbad är härligt. Men håll koll på barnen.Bild: Johansen, Erik
Hur ser det ut när någon drunknar? Inte som många tror. Det är sällan skrik, sällan plaskande eller viftande med armar. De flesta drunkningar sker tyst, odramatiskt och ofta nära andra badare. Och det tar sällan mer än några sekunder.
Under den heta sommaren förra året hade 92 drunkningsolyckor en dödlig utgång. Sett över hela året handlade det om 135 människor, långt fler än året innan och den tredje högsta siffran på nästan 20 år.
Få saker talar tyvärr för att den siffran kommer att vara särskilt mycket lägre denna sommar, när nu Sverige går in i midsommarfirande och efterlängtad semester.
De allra flesta som dör i drunkning är vuxna män, och även om det inte gäller för alla sker de olyckorna ofta när män överskattar sin simförmåga, kombinerar bad med alkohol eller skippar flytvästen när de ger sig ut med båten.
Men också barn drunknar. Och även den siffran ökade förra sommaren. Hur samhällets allra yngsta kan råka ut för detta har ett svar som är lika självklart som känslomässigt svårt: Ofta har ingen ens sett dem gå ner i vattnet, och ingen har förstått att de drunknar. De riktigt små kan ha vandrat i väg från en förälder eller haft en vuxen med sig som tittat bort en kort stund. De lite äldre kan ha badat med kompisar som inte har haft koll på vilka som befinner sig i vattnet.
Gemensamt för många är att de ofta har varit omgivna av människor som inte förstår förrän det är för sent, eller av vuxna som har trott att någon annan har hållit koll.
Vad är då bra att veta innan man tar det där nattliga midsommardoppet, eller tar med familjen till badplatsen en varm sommardag?
– Håll uppsikt över varandra.
Experter på livräddning menar att när man inte tror att någon är på väg att drunkna ska man vara extra uppmärksam. Den tysta drunkningen är nämligen en fysisk reflex, som gör att kroppen endast fokuserar på att andas den lilla stund personen befinner sig ovanför vattenytan. Det i sin tur gör det omöjligt att ropa på hjälp eller vifta med armarna. Det är en tyst kamp, och om inte hjälpen kommer är den över på några sekunder. När ett barn drunknar behövs dessutom inget djupt vatten. Det räcker med några centimeter.
– Testa simkunnigheten.
Bland vuxna – i synnerhet män – är det viktigt att fråga sig om kroppen verkligen klarar lika mycket som man tror. Att inte överskatta simkunnigheten, eller orken. Den som är förälder bör i sin tur fråga sig om barnet verkligen kan simma eller om det behövs flytväst. De simskolor som finns i de flesta kommuner är ofta avgörande för att barn ska lära sig att simma, men på de flesta platser finns också kurser för den som är vuxen och vill friska upp kunskaperna.
– Agera snabbt när olyckan är framme.
Det är de som är i närheten som är de viktigaste livräddarna. Larma 112, men påbörja hjärt- och lungräddning och sluta inte förrän ambulansen är framme. Kurser i första hjälpen och hjärt- och lungräddning finns över hela landet och dessutom ofta kostnadsfria.
För många är midsommarafton början på en skön ledighet och många härliga baddagar. För andra kommer sommaren att övergå i tragedi. Det är allas ansvar att se till så att det inte händer.
Gå till toppen