Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Booksmart” en riktigt smart och feministisk tonårskomedi

”Det är svårt att vara tonåring; tvärsäker på allt och samtidigt osäker på ännu mer. Det är nästan lika svårt att skildra det på film och dessutom vara rolig. 'Booksmart' lyckas”, skriver Camilla Larsson.

Beanie Feldstein och Kaitlyn Dever spelar bästisar i Olivia Wildes regidebut ”Booksmart”.Bild: Francois Duhamel

Booksmart

BIO. KOMEDI. USA, 2019. Regi: Olivia Wilde. Med: Beanie Feldstein, Kaitlyn Dever, Jessica Williams, Jason Sudeikis, Lisa Kudrow, Billie Lourd. Åldergräns: 7 år. Längd: 1.42.

De flesta smarta komedier som ger sig ut för att driva med schabloner och som frontas med så kallade starka, roliga kvinnor, landar ändå oftast i slutändan i något slags objektifiering av kvinnor. Och män. Extra roligt därför att kunna ropa: Här är en film som inte gör det!
Skådespelerskan Olivia Wilde långfilmsdebuterar med en pricksäker, djärv och skönt fri komedi, som dessutom kan skryta med talangfulla och välregisserade skådespelarinsatser från den mestadels unga ensemblen.
Kaitlyn Dever och Beanie Feldstein spelar den coola, men lite försiktiga, världsförbättrar-aktivisten Amy och den ostoppbara och självsäkra karriäristen Molly med sådan tajmning och bravur att man faktiskt häpnar. De två barndomsvännerna ska lämna highschool och självklart fortsätta på de högst rankade universiteten. Allt är perfekt, fram till den stund dagen innan examen då de plötsligt förstår att även de skolkamrater som på ytan ser ut att ha slarvat med studierna – och istället ägnat sig åt fester, sport, droger och allmänt slappande – också har kommit in på samma typ av skolor. Nu återstår en enda kväll för Amy och Molly att försöka smaka på allt de försakat för pluggandets skull.
Trots att miljöerna vi befinner oss i – skolkorridorerna, poolpartyt, bilbaksätena och flickrummen är mer än välbekanta – så känns allt överraskande fräscht och det som händer är oftast oförutsägbart. Wilde hittar sitt eget tempo och vågar låta vissa scener bli nästan för långa, för att sedan ösa på i full fart. Alla de vanliga rolltyperna visar sig har fler än till och med två sidor, och vad som reglerar statustrappan är inte heller det förväntade. Tjock eller smal, gay eller hetero, kille eller tjej, smart eller dum, lyckad eller misslyckad, snygg eller ful – motsatsförhållandena är liksom satta ur spel, inget symboliserar riktigt det som vi är vana vid och alla delar glider ut och in i varandra.
Det finns en hel del skruvat strålande biroller som man inte får nog av, men mitt i allt skiner Amy och Molly och deras bergfasta, roliga och kärleksboostande vänskapsförhållande som plötsligt utsätts för ett smärre jordskalv. Det är svårt att vara tonåring; tvärsäker på allt och samtidigt osäker på ännu mer. Det är nästan lika svårt att skildra det på film och dessutom vara rolig. ”Booksmart” lyckas – som den moderna, öppensinnade feministrulle den är.
Gå till toppen