Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Bussbranden i Västra hamnen kan vara anlagd

Stadsbussen blev fullständigt utbränd en dag i slutet av maj. Bussbolaget Nobina startade en utredning – och nu har polisen upprättat en anmälan om grov mordbrand.

Räddningstjänst, polis och ambulans ryckte ut till Östra Varvsgatan där en stadsbuss var helt övertänd.Bild: Patrick Persson
Många såg den svarta röken den 28 maj över Malmö. Det var en stadsbuss som hade fattat eld i Västra hamnen.
Ingen skadades i branden. Busschauffören hade just släppt av alla passagerare på ändhållplatsen Fullriggaren när branden startade.
– Nu har man gått igenom händelsen och omständigheterna och fattat beslut att göra en anmälan om grov mordbrand, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson.
Nobina, som äger bussen, startade direkt en egen teknisk utredning och en brandutredning efter händelsen.
– I den här utredningen såg vi en risk, eller tecken på, att det var en anlagd brand, säger David Erixon, kommunikationschef på Nobina.
Det är den utredningen som nu har landat hos polisen i Malmö. En förundersökningsledare är utsedd och en anmälan om grov mordbrand är upprättad.
– Vi avvaktar att få polisens bedömning. Vi kan inte komma vidare i vår utredning innan polisen har satt ner foten, säger David Erixon.
Det finns idag ingen misstänkt för den grova mordbranden.
Ögonvittnen berättade för Sydsvenskan att brandförloppet var explosionsartad och att branden verkar ha startat i bussens motorutrymme.
– Först kom det rök, sen eld och sen small det, berättade ögonvittnet Filip Stamenkovic.
Bussen som fattade eld var en gasbuss, men gasflaskornas så kallade smältsäkring hade lösts ut, enligt Räddningstjänsten som var på plats i flera timmar på brandplatsen.
Läs också Brand i stadsbuss i Västra hamnen – inga skadade
Bild: Foto: Patrick Persson
Gå till toppen