Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Över 90 000 döda i strider i Jemen

Från krigsutbrottet 2015 och fram sista maj i år har striderna i Jemen skördat 91 600 liv, visar en amerikansk rapport. Närmare 12 000 av dödsoffren var civila.

Rök stiger mot himlen efter att den saudiskledda koalitionen genomfört en flygräd i Jemens huvudstad Sanaa. Koalitionens luftangrepp ligger bakom 67 procent – motsvarande 8|000 människor – av alla civila dödsfall i konflikten. Arkivbild.Bild: Hani Mohammed/AP/TT
I mars 2015 intervenerade en saudiskledd militärkoalition mot Jemens Iranstödda Huthirebeller. Sedan dess har striderna i landet skördat 91 600 dödsoffer, varav 11 700 civila, enligt rapporten från den oberoende organisationen Acled.
Acled, som tidigare var kopplad till norska fredsforskningsinstitutet Prio, beskriver sin sammanställning som den hittills mest detaljerade genomgången av stridernas mänskliga kostnader. Organisationens siffror inkluderar inte dödsfall till följd av så kallade sidoskador, där civila oavsiktligt hamnat i skottlinjen, utan enbart avsiktliga attacker.
Inte heller räknas de 3 500 personer som enligt Världshälsoorganisationen fallit offer för koleraepidemien eller de omkring 85 000 barn som enligt Rädda Barnen dött av svält.
Enligt Acled, som i rapporten beskriver ”urskiljningslös inriktning på civila mål”, ligger flygräder från den saudiskledda koalitionen bakom 67 procent av alla civila dödsfall. Det motsvarar i konkreta tal omkring 8 000 människor.
För civila blev konfliktens första år också det dödligaste. Under 2015 miste 4 468 civila livet, nästan dubbelt så många som under konfliktens näst farligaste år för ickestridande, 2018, då 2 426 dödades.
Om civila och militära dödsoffer räknas samman var dock 2018 det dödligaste året. Men från och med november började dödstalen dala. Något som enligt Acled kan vara ett resultat av den FN-stödda processen kring ett eldupphör i staden al-Hudaydah, som slutförhandlades i Stockholm.
”Men det kan också handla om ökad internationell press på Saudiarabien efter Khashoggiaffären”, skriver organisationen med hänvisning till den regimkritiske journalist som mördades på landets ambassad i Turkiet i oktober i fjol.
Mordet på Jamal Khashoggi har skakat om världssamfundet. En FN-rapport har pekat på kopplingar till den saudiske kronprisen Mohammed bin Salman och den amerikanska senatens republikanska majoritet trotsade på torsdagen president Donald Trump när den röstade för att blockera vapenexport till Saudiarabien värd 74 miljarder kronor.
Angrepp från de Iranstödda Huthirebeller har visserligen orsakat färre civila dödsfall. Däremot är det i huvudsak rebellerna som ligger bakom den ökade användningen av landminor. Dessa har sedan krigets början skördat 5 500 offer, av vilka den stora merparten dödades i fjol.
”Den fortsatt förhöjda risken att landminor dödar stridande och civila kan, sedan 2018, spåras till en planerad strategi av Huthistyrkor”, skriver Acled.
Gå till toppen