Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sandmaffia skövlar natur och tystar medier

– Varför måste de döda mig? De jävla kräken hällde bensin över mig. Om de velat hade de ju kunnat gripa mig i stället! Så säger journalisten Jagendra Singh, med kroppen täckt av brännskador, när han filmas direkt efter den händelse som kom att ta hans liv.

Den indiske journalisten Jagendra Singh brändes till döds sedan han avslöjat en mäktig politikers misstänkta band till olaglig sandbrytning.Bild: Forbidden Stories / TT
Hoten hade ökat mot den 46-årige Singh efter hans publiceringar om den omfattande olagliga brytningen av sand i Garrafloden vid staden Shahjahanpur i norra Indien. I rapporteringen riktades misstankar mot Rammurthi Singh Verma, minister i delstaten Uttar Pradesh med över 200 miljoner invånare. Verma påstods ligga bakom brytningen tillsammans med lokal maffia. Singh rapporterade själv på Facebook när ingen annan vågade publicera. Han skrev att Verma mutade lokal polis med motsvarande cirka 1 000 kronor om dagen för att få bryta sand.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen