Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Två litauer dömda för spioneri åt Ryssland

Ett italienskt stridsflygplan av typen Eurofighter lyfter från flygbasen Siauliai i Litauen under en övning. Arkivbild.Bild: Mindaugas Kulbis/AP/TT
En domstol i Vilnius har dömt två litauiska medborgare till fängelse i fyra år och nio månader för att ha spionerat för Rysslands räkning. De båda ska under fem års tid ha lämnat över militär information om flygbasen Siauliai i Litauen som bland annat används av Nato till försvarsalliansens flygpatrullering över Baltikum.
Enligt ett uttalande från domstolen har de två dömda i hemlighet träffar ryska underrättelseagenter ”i Ryssland eller andra länder”.
Vytautas Joncas, talesperson för domstolen, säger till nyhetsbyrån BNS att den ene mannen samlat in informationen och den andre har agerat mellanhand i kontakterna med uppdragsgivaren.
Lokala medier rapporterar att en av männen arbetade vid flygbasen när han greps i december 2017 och att den andre hade gått i förtida pension.
Rättegången hölls bakom stängda dörrar.
Gå till toppen