Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V vill ha en ”Lex Kinesiska muren” – skydd mot att bostadsrättsföreningar kapas

Efter Sydsvenskans avslöjande om hur två bostadsrättsföreningar i Kinesiska muren på Rosengård kapats och vanskötts så vill Vänsterpartiet – precis som Kronofogden – se en lagändring.

Medlemmarna i de vanskötta bostadsrättsföreningarna Brf Thomsons väg och Brf Taxeringsrevisorn 2 har ingen kontroll över hur deras föreningar sköts eller vart pengarna tar vägen.Bild: Lars Brundin
"Uppenbarligen finns det hål i lagstiftningen som gör det möjligt att plundra, kapa och vansköta en bostadsrättsförening. Det som hänt i dessa bostadsrättsföreningar kan därför komma att ske i andra bostadsrättsföreningar", skriver Momodou Malcolm Jallow, riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, till Sydsvenskan.
Momodou Malcolm Jalllow (V) reagerar starkt på vanskötseln i Kinesiska muren. Han menar att det drabbar personer som i många fall redan är utsatta låginkomsttagare, som har investerat sina livsbesparingar och tagit banklån med hopp om en trygg investering och ett tryggt boende.Bild: Bengt Arvidson
Han och Emma-Lina Johansson, kommunalråd för Vänsterpartiet i Malmö, skriver nu i ett debattinlägg i Dagens Samhälle att partiet vill starta en utredning för att se över lagstiftningen, i syfte att motverka att bostadsrättsföreningar kapas och missköts på det sätt som skett i de båda föreningarna i Kinesiska muren. Bostadsrättsinnehavare och köpare behöver bättre skydd, anser de.
Läs också ”Det här är ju ett korthus”
Kronofogdemyndigheten efterlyste redan i våras en översyn av lagen och lagändringar – för att förhindra att fler föreningar kapas och plundras. Kronofogden utreder flera fall som liknar Kinesiska muren och den plundrade Brf Ida på Rosengård, där medlemmarna har förlorat uppemot en kvarts miljard kronor. Myndigheten befarar därför att metoderna är på väg att spridas:
– Vi ser en tendens med fler oseriösa aktörer som kommer in och styr bostadsrättsföreningar – med förödande privatekonomiska konsekvenser för dem som bor i föreningen. Vi vill därför varna för det här fenomenet, sade Christopher Berg på Kronofogdens enhet för specialindrivning till HD och Sydsvenskan i början av maj i år.
Läs också Kronofogden efterlyser nya lagar för att stoppa kapade bostadsrättsföreningar
Föreningarna i Kinesiska muren har styrts av Sapko Sinani, tidigare C-politiker i Malmö. Han har suttit i styrelsen för båda föreningarna (men lämnade styrelsen för Taxeringsrevisorn 2 i slutet av maj). Hans företag har också ansvarat för fastighetsskötseln i båda föreningarna, och ekonomin i den ena.
Boende i de båda föreningarna Brf Thomsons väg och Brf Taxeringsrevisorn 2 har i många år haft problem med kallt vatten i duschen, bristande ventilation, kalla element och eftersatt underhåll. De har också levt under hotet om att fastigheten kan tvångsförsäljas på exekutiv auktion av Kronofogden på grund av de stora skulder som de båda föreningarna dragit på sig. Skulder som ofta har betalats i sista sekunden.
Försäljning på exekutiv auktion skulle innebära att de som köpt bostadsrätter i föreningarna förlorar sina pengar och lägenheterna omvandlas till hyresrätter – en privatekonomisk katastrof för de allra flesta.
Läs också ”Den är inte som en förening, den är som en maffia”
Båda föreningarna har under flera år underlåtit att betala exempelvis markhyran till kommunen, kostnader för vatten, sophämtning och värme. Medlemmarna som bor i huset har ingen insyn i ekonomin, årsredovisningar saknas och de har svårt att få kontakt med de personer som sitter i föreningarnas styrelser. Flera boende som tidningen träffar är dessutom livrädda för sin förvaltare Sapko Sinani. Vid ett årsmöte i en av föreningarna larmades polisen på grund av ett bråk. Personer som var där berättar att Sapko Sinani slagit och slängt ut boende som var kritiska under årsmötet.
Momodou Malcolm Jallow vill se mer kontroll och reglering av bostadsrättsföreningar. Han hänvisar till juridiklektor Ola Jingryd vid Malmö Universitet, som har föreslagit att alla bostadsrättsföreningar ska vara skyldiga att skicka in sin årsredovisning till Bolagsverket, samt att reglerna för hur bostadsrättsföreningars stadgar utformas bör ses över för att värna föreningsdemokratin och medlemmarnas möjligheter att utkräva ansvar av styrelsen.
Justitieminister Morgan Johansson (S) och Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell har båda avböjt att kommentera ett eventuellt behov av ny lagstiftning.
Gå till toppen